Ako môže "obyčajný smrteľník" pomôcť Amazónii?
Jednoducho - kupovať paraorechy alebo paraořechový olej. O umelých požiaroch v Amazónii sa píšu články, vlády posielajú vojakov na hasenie požiarov, ľudia zas nemalé peniaze. Aby sa v Amazónii nevypalovaly pralesy, môže prispieť každý, a to tak jednoduchú vecí, akou je nákup v obchode, ".
Každý kilometer štvorcový Amazonského pralesa span> je potenciálny zisk pre pestovateľov sóje alebo majiteľa dobytka. Ak však nedotknutý prales už nejaký zisk generuje, napríklad z divoko rastúceho ovocia, nie je tak jednoduché ho zničiť. Najrozšírenejším divoko rastúcim ovocím sú para orechy, z ktorých sa robí napríklad olej. Efekt dopytu je teda opačný ako napríklad u palmového oleja, kvôli ktorému sú pralesy ničené.
"V severnej Bolívii je zberom para orechov zamestnaných sezónne až P% obyvateľov. Obchod s para orechy je pre nich jediný príjem. Napríklad bolívijská vláda garantuje minimálnu výkupnú cenu, aby miestnym komunitám zabezpečila dôstojný život," pokračoval. Keďže Bolívia je chudobná krajina, blahobyt ľudí sa tam snaží zabezpečiť nielen peniazmi - majú napríklad balíčky pre čerstvé mamičky (keď sa narodí dieťa, po niekoľko mesiacov má prísun zdravých potravín vrátane paraorechy) .říká Ondřej Brach
- olej z para orechov span> (olej z paraorechy využívajú indiáni nielen v kuchyni, ale aj na svoju pleť, ktorú zvláčňuje a vďaka selénu hoja drobné zápaly, pričom nezanecháva mastný film. používajú ho aj do vlasov, pretože je spevňuje a dodáva im prirodzený lesk)
- para orechy a> span>
Amazonskej pralesy
- Unikátny ekosystém na planéte, ktorý je cenný svojou diverzitou fauny a flóry, ktorý nemá na planéte obdobu
- Pred viac ako 6 000 rokmi však Amazonskej pralesy podľa vedcov neexistovali, bola tu savana
- Amazonská pralesy, Sibír a ďalšie pralesy sú tzv. zelené pľúca planéty (produkujú cca 5-20% svetového kyslíka, fytoplanktón span> v oceánoch produkuje viac ako 2% kyslíka)
- v amazonských pralesoch prebiehajú pravidelné lesné požiare, ktoré sú súčasťou planetárnych cyklov , ktoré pôsobením 4 živlov podporujú prirodzenú regeneráciu krajiny. Umelé vypaľovanie pralesov domorodci ( keď sa vyčerpala súčasná pôda, domorodci sa presunuli inam a neúrodná pôda sa opäť prirodzene zalesnila em>) slúžilo pre potreby miestnych obyvateľov. Súčasné umelé vypaľovanie veľkých plôch pralesa za účelom získania pôdy pre ťažbu surovín, pestovanie plodín a zvierat na export spôsobuje devastácii amazonských pralesov (ničí za účelom zisku unikátny celistvý prírodné lesné ekosystém)
- Oheň (keď sa pôda vypáli, rastú tam rýchlejšie rastliny), počasie , voda a ľad sa prepájajú a udržujú tak kolobeh života ??strong>, všetko je vzájomne prepojené v dynamickej rovnováhe, oheň a požiare (rozklad lesa skráti proces rozkladu mŕtveho lesa) a oheň všetko recykluje a vracia minerály späť do pôdy (proces regenerácie a znovuzrodenie), za požiarom nasleduje čulý ruch nového rastu a tým udržujú zdravie prírodných biotopov (miesto stagnáciu bez požiarov dochádza vďaka divokým požiarom k regenerácii)
- Amazonka a Amazonskej pralesy podporujú kolobeh živín ( pri dažďoch a následnej erózii pôdy) em> medzi pevninou a morom, tým tiež podporujú rast fytoplanktónu, ktorý vďaka fotosyntéze span> spotrebováva CO2 a produkuje kyslík . Mikroorganizmy prepájajú oceány a pevninu, zaisťujú tak dynamickú rovnováhu na planéte
- Amazonskej pralesy sú najviac ohrozené umelým vypaľovaním v Brazílii, Kolumbii i Bolívii
- Terra Preta ??a > span>
- zalesňovanie span>
Dôležitým prínosom para orechov pre zdravie je podpora kvality a pružnosť pleti a znižuje príznaky starnutia, harmonizujú hormonálne funkcie, podporujú znižovanie hmotnosti a posilňujú zdravie srdca. Para orechy tiež posilňujú imunitný systém, stimulujú rast a opravu buniek, zlepšujú tráviaci proces, znižujú riziko rakoviny a zvyšujú plodnosť mužov.
Brazílske orechy sú cenené pre svoju krémovú, lahodnú a sladkastú chuť, rastú najčastejšie pozdĺž väčších amazonských riek na rovnomennom veľkom stromu (výška až 2m) v Južnej Amerike (Venezuela, Kolumbia, Peru a Brazílie ). Plody sú pomerne veľké, chráni ich tučná drevná škrupina, para orechy chráni veľká kapsula, ktorá v sebe ukrýva
- 25 semien (každé je uložené vo svojej škrupine). span> span> span>
Para orechy sú zdrojom vlákniny, omega kyselín (3 a 6), proteínov, vitamínov A, B1, B2, B3, B6, B9, E, D, železo, vápnik, horčík, draslík, sodík, selén, fosfor, mangán, meď a zinok. span>
- obsahujú cca F% tukov, 15 -20% bielkovín, 8% vlákniny a 7% sacharidov
Para (brazílskej) orechy a ich účinky na zdravie: span>
span> span> span> span> span>
- brazílskej orechy patria k najzdravších orechov, hoci majú vysoký obsah tuku (takmer F%)
- podporujú rast svalovej hmoty (zdroj proteínov)
- podporujú proces chudnutia - zdroj vlákniny, proteínov a komplexných sacharidov (dobre zasýtia) span>
- významný zdroj elektrolytov (vápnik, horčík, draslík, sodík) span> span>
- zdroj zdravých tukov (kyselina olejová a kyselina palmitolejová) span> span> span>
- harmonizujú hladinu cholesterolu span> span> span> span>
- podporujú zdravie srdce a kardiovaskulárny systém span> span> span> span> span>
- pôsobí ako prevencia aterosklerózy, infarktu a mŕtvice span> span> span> span> span> span>
- podporujú zdravie a pružnosť pokožky (selén) span> span> span> span> span> span> span>
- pôsobí proti starnutiu a sú prevenciu proti vzniku vrások (eliminujú voľné radikály) span> span> span> span> span> span> span> span>
- pomáhajú proti akné (zinok) - para olej span> span> span> span> span> span > span> span> span>
- stimulujú hladinu glutathionu - enzymatický antioxidant, ktorý eliminuje voľné radikály vo všetkých častiach tela, ktoré spôsobujú rakovinu span>
- podporujú tráviaci systém a peristaltiku čriev (predchádza tak žalúdočným vredom, zápche, nadúvanie, kŕčom a závažným stavom, ako je rakovina hrubého čreva ) span> span>
- podporuje správnu funkciu štítnej žľazy (selén) podporujú metabolizmus span> span> span>
- posilňujú imunitní systém span> span> span> span>
- podporujú bunkový rast a hojenie rán span> span> span> span> span>
- podporuje regeneráciu tkanív a ciev span> span> span> span> span> span>
- pomáhajú stimulovať príjem živín v tráviacom systéme span> span> span> span> span> span> span> < / li>
- podporujú zdravie mozgu span> span> span> span> span> span> < / span> span>
- vhodné pri podráždenosti, depresiách, pri výpadkoch pamäti, zlé koncentráciu alebo zníženej duševnej výkonnosti - brainfood span> span> span> span> span> < / span> span> span> span>
- pôsobí proti vzniku osteoporózy span> span> span> span> span> span> span> span> span>
- znižujú toxicitu span> span> span> span> span> span> span> span> span>
- protizápalový účinok spoločne s vitamínom E span> span> span> span> span> span> span> span> span> span> span> span> span> span> span> span> span>
- viac span> span> span> span> span> span> < / span> span> span> span>
Kde kúpiť para orechy?
Odporúčaná dávka: cca štyri až šesť priemerných orechov (pozor, orechy majú vysoký obsah kalórií)
Skladovanie: sucho, chladno a temno (orechy môžu vďaka vysokému obsahu tukov rýchlo žltnúť pri zlom skladovaní, nutné je pri dlhodobom skladovaní zamrazitt)
Použitie: priama konzumácia, do ovocných šalátov, raňajkových zmesí a musli
Použitie para oleja: do studenej kuchyne (šaláty, ovocné šťavy) tak aj do horúcej kuchyne (pečenie, vyprážanie), je výborný aj napríklad len s chlebom
Kontraindikácie: alergia na para orechy
TIP: pre jednoduchšie konzumáciu a trávenie je vhodné para orechy namočiť na 4 - 8 hodín do vody
TIP: ak orechy pečiete v rúre (postačí zhruba 5 minút) ešte viac zosladnú
Články - orechy: