Aníz je veľmi obľúbeným korením, ktoré má rad zdravotných prínosov. Plody tejto rastliny vyzerajú ako malá semená, ktoré sú jeho najväčšou súčasťou. Chuť anízu je veľmi aromatická, pretože chutí podobne ako sladkého drievka. Rastlina pochádza zo Stredozemného a západoasijského regiónu. Plody tejto rastliny sú pomerne malé a pripomínajú mnoho ďalších bežných semien. Zo semien je možné vytvoriť aj esenciálny olej, ktorý má mimoriadne silné účinky s radom zdravotných prínosov. Aníz má mnoho využití a to ako korenie, na výrobu likérov (absint, ouzo ..) aj ako bylinka a>.
span> span>
Aníz má pre naše zdravie mnoho dôležitých přínosů.'Mezi tie najhlavnejšie patrí, lepšie trávenie, úľavu pred predmenštruačným príznakmi, antioxidačná ochrana a pomoc pri úsilí znížiť hmotnosť. Tieto výhody sú z veľkej časti spôsobené antioxidantom, ktorý je v tejto rastline prítomný.
span> span> span> span>
Aníz patrí medzi univerzálne byliny v liečivých i kulinárskych aplikáciách. Olej, ktorý možno extrahovať z anízu, je mimoriadne obľúbený pre zdravie vlasov a pokožky. Keď olej zmiešame s bambuckým maslom, vytvoríme prípravok pre zvlhčenie tváre. Zo sušených anízu si môžeme pripraviť čaj, ktorý perfektne funguje ako stresový prostriedok. Vďaka svojej chuti je aníz skvelým korením na prípravu parfumov, cukrovinky, dezertov, cukríkov a likérov. Dokonca môžeme s anízom okoreniť niektoré mäsa, napríklad kura.
span> span> span> span>
Zo semien anízu sa pripravuje čaj, taky ho môžeme krátko povariť v mlieku. A ako ho teda správne pripraviť? Ľahko rozdrvíme 2 čajové lyžičky anízového plodu a zalejeme - ml vriacej vody. Lúhujeme 12 minút. Pijeme podľa potreby, najviac však 3x denne.
span> span> span> span>
budeme potrebovať hrsť semien anízu a vysokopercentný alkohol. Semená rozdrvíme, dáme do uzatvárateľnej nádoby a zalejeme alkoholom (napr .: vodka). Semená musí byť ponorená. Necháme odležať cca mesiac, priebežne stále pretrepávame. Potom tinktúru zlejeme a užívame denne niekoľko kvapiek. Tinktúru dávam napríklad do vody alebo čaju.
anízový nálev: 1-2 čajové lyžičky anízových semien rozdrvených tesne pred použitím, zalejeme UML vriacej vody, prikryté necháme 15 minút vylúhovať a scedíme. užívajú podľa potreby 2-3 x denne
anízový odvar: 2 polievkové lyžice za lejeme 20ml vody, varíme min. a nakoniec scedíme. Odvar má silnejší účinok než nálev.
Kontušovka: naložíme drvené plody bedrovníka anízu (20g), badiánu ( g), koriandra (15g) do jedného litra liehu alebo vodky a necháme macerovať (min. 2 dni), scedíme a nakoniec môžeme dosladiť jemne medom. Ak chceme výraznejšiu chuť môžeme pridať väčšie množstvo základných surovín
Anízovka: drvené semená anízu (cca 25g) naložíme do 300ml vodky alebo iného alkoholu, necháme dní macerovať, následne zvaríme 20g cukru a 20ml vody, necháme vychladnúť a macerát scedíme a obe zmesi zmiešame. Môžeme ju dochutiť citrónovou šťavou alebo medom.
![]() |
VÝPRODEJ ! se SLEVOU až 49% |
![]() |
Osobný odber Voderady zadarmo! |