Kumquat (Citrus japonica) má podivné exotické meno, ale nemá však nijako netradičný vzhľad. V skutočnosti sú to malé citrusové plody (cca 5cm - veľkosti vajíčka) pripomínajú do istej miery malé pomaranče, a to ako vo vnútri, tak zvonku. Tento ker alebo malý strom pochádza z oblasti Ázijsko-pacifickej oblasti, kde bol pestovaný a kultivovaný po tisíce rokov. Do Európy a Ameriky sa dostal až začiatkom 19. storočia.
Kumquat obsahuje širokou škálou esenciálnych olejov, vrátane limonénu , alfa-pinénu, monoterpén a mnohých ďalších, ktoré majú priaznivé účinky na telo. Obsahuje tiež vlákninu, draslík, vápnik, vitamín C, A, vitamíny skupiny B (B1, B2, B3, B5, B6) a užitočné tuky. Zdravotný prínos kumquatu začína tým, že zlepšuje imunitný systém, reguluje tráviaci proces, znižuje riziko vzniku cukrovky, znižuje hladinu cholesterolu, zlepšuje zdravie pokožky, zubov, očí, kostí a vlasov.
Kumquat a jeho účinky na zdravie:
- môže pomôcť odstrániť zápchu , plynatosť, nadúvanie a kŕče
- priaznivé účinky na trávenie vďaka vláknine
- prevencia diabetu (môže pomôcť optimalizovať inzulín a glukózovú rovnováhu v tele)
- pomáha stimulovať rast nových buniek a zvyšuje aktivitu imunitného systému, aby naše telo chránilo pred cudzími útočníkmi, infekciami, baktériami a hubami (vitamín C)
- ideálny pre ochranu pokožky, a to nielen pôsobením slnka, ale tiež eliminuje negatívne účinky voľných radikálov, ktoré môžu spôsobiť vrásky, starecké škvrny (antioxidanty a vitamíny)
- bohatým zdrojom vitamínu A a beta-karoténu - podporuje zdravie očí, pôsobí proti stresu a obmedzuje makulárnej degenerácii
- pomáha dlhodobo chrániť kosti
- zdroj energie - riboflavín, kľúčový vitamín podieľajúce sa na výrobe energie
- podporuje proces chudnutia (vďaka obsahu vlákniny a karbohydrátov)
- zásadný vplyv na kvalitu, štruktúru, tuhosť a silu vašich vlasov (antioxidanty a vitamín C)
- podporuje kvalitu zubov (vápnik, draslík a vitamín C)
- podporuje nervovú sústavu
- znižuje hladinu škodlivého cholesterolu
- čistí telo od toxínov a ťažkých kovov
- viac
Chuť: výrazná kyslá, jej sa vrátane šupky
Použitie: do raňajkových zmesí, jogurtov, smoothie, pre priamu konzumáciu - zdroj rýchlej energie a osvieženie
Tipy na prípravu kumquatu:
- plátky čerstvého alebo kandizovaného kumquatu namočíme do čokolády (horkej, bielej alebo mliečne) a napichneme na špáradlá
- zmrzlinový pohár ozdobíme kolieskami kumquatu a nastrúhame čokoládu
V Českých hypermarketoch môžete kúpiť čerstvý kumquat, ale najčastejšie sa používa kandizovaný kumquat 8O pekné osvieži a dodá energiu