Greenfood

Greenfood

zelené potraviny

Zelené potraviny nie sú lieky a nemožno ich považovať vyložene ani za potravinové doplnky, jedná sa totiž o potraviny, prirodzenú súčasť našej stravy. Zloženie a pôsobenie zelených potravín na organizmus človeka je komplexný a individuálne, efekt sa obvykle prejaví až pri dlhodobejšej konzumácii (30-90 dní). Zelené potraviny - greenfood sa radí medzi tzv. Superpotraviny (superfoods), čo sú potraviny, o ktorých je prehlasovaných, že obsahujú nezvyčajne vysoké množstvo živín (vitamínov, minerálov, omega 3, bielkovín, antioxidantov, enzýmov) a alebo majú zdraviu prospešné až liečebné účinky, napr. vykazujú detoxikačné vlastnosti, či fungujú ako adaptogény (tlmí zvýšenú funkciu orgánov a naopak ich zníženú funkciu povzbudzujú).

Tieto vlastnosti ale nemusí byť vedecky dostatočne potvrdené, v niektorých prípadoch sú z časti alebo úplne podložené a v iných naopak vyvrátené.

Medzi superpotraviny sa okrem zelených potravín radí napr. Kombucha, maca peruánska, semienka (ľanové semienka, šalvie, konopné semienka, quinoa) lucuma, oleje (konopný, ľanový, tekvicový, kokos ový), açaí, goji, raw kakao, tučné ryby, orechy, huby (reishi, klanopraška, hliva ustricová), korenie - napr. kurkuma.

Kto môže užívať zelené potraviny?

Zelené potraviny zvyčajne môžu užívať dospelí, tehotné a dojčiace ženy i malé deti to dlhodobo, pravdepodobnosť vzniku nežiaducich účinkov je veľmi nízka. Mladý jačmeň a mladú pšenicu môžu užívať aj ľudia trpiaci celikaií, zelené výhonky obilia lepok neobsahujú. Samozrejme je ale možno alergia na bielkoviny niektoré konkrétne zelené potraviny, také zelené potravine by sa človek mal vyhýbať. Pri užívaní liekov na riedenie krvi (napr. Warfarínu) nie je odporúčané jesť veľké množstvo zelených potravín kvôli vysokému obsahu vitamínu K1.

Kedy môžu zelené potraviny pomôcť?

pri prevencii a liečbe metabolických porúch
pri prevencii a liečbe civilizačných ochorení
pri prevencii a liečbe nádorov
pri prevencii a liečbe zápalových procesov
pri prevencii a liečbe ochorení dýchacej sústavy (kašeľ, nádcha, zápal priedušiek, zápal pľúc, astma)
pri prevencii a liečbe rôzny alergiíh
pri prevencii a liečbe chorôb tráviacej sústavy
pri prevencii a liečbe podvýživy
pri prevencii a liečbe porúch obličiek, močových ciest a lymfatického systému
pri prevencii a liečbe kožných ochorení
pri prevencii a liečbe neurologických a duševných porúch, podpore činnosti mozgu
pri prevencii a liečbe ochorení žliaz s vnútornou sekréciou
pri prevencii a liečbe gynekologických problémov, ochorenia mužských pohlavných orgánov
na podporu imunitného systému
pri úprave črevnej mikroflóry
pri detoxikácii
pri liečbe infekčných chorôb

Detoxikácia pomocou zelených potravín

Zelené potraviny, najmä chlorella alebo spirulina, môžu pri detoxikácii spôsobiť očistnej reakcie. Očistné reakcie prebiehajú ako zhoršenie stavu, výsledkov rozboru krvi, zosilnenie príznakov alebo objavenie sa nových symptómov choroby, sú spôsobené uvoľňovaním nakumulovaných toxínov z tkanív a orgánov a ich premenou v pečeni a následným vylučovaním z organizmu von cez obličky a tráviacu sústavu, prípadne pokožku.

Očistný proces pri detoxikácii zelenými potravinami zvyčajne trvá 2 až 3 týždne, pri silných reakciách býva potrebné znížiť dávkovanie zelených potravín alebo ich užívanie na čas prerušiť a potom sa k užívaniu znovu vrátiť. Treba ale odlišovať očistnej reakcie od príznakov možné alergie na konkrétne zelenú potravinu.

Čo patrí medzi zelené potraviny

Medzi zelené potraviny patria najmä zelená sladkovodná rad chlorella, zelenomodrá sladkovodné sinice spirulina, mladý jačmeň, mladá pšenica, alfalfa, listová zelenina z čeľadí laskavcovité a astrovité a zelená hlúbová zelenina z čeľade kapustovité.

Chlorella

Tmavo zelená jednobunková sladkovodná riasa Chlorella pyrenoidosa má guľovitý tvar buniek s priemerom 2 až 10 mikrometrov. Je pomerne nenáročná zelená potravina, potrebuje vodu, oxid uhličitý, slnečný svit a pomerne malé množstvo minerálov, rýchlo sa množia. Po zbere sa treba chlorellu usušiť a narušiť jej, celulózu obsahujúce, bunkovej steny, aby bola pre ľudí stráviteľná a neprešla tráviacim traktom bez úžitku, potom sa zvyčajne lisuje do tabliet. Chlorella je zdrojom dobre stravitelnýchbílkovin, tukov bohatých na omega 3, vitamínov (karotenoidov, B1, B2, B3, B5, B6, kyseliny listovej, B12, C, E a K1) a minerálov (železa, vápnika, horčíka, jódu, draslíka, selénu, chrómu a zinku). Obsahuje tiež vysoké množstvo chlorofylu, xantofylmi, rastový faktor CGF, chlorellín (prírodné antibiotikum) a sporopollenin (detoxikant).

Chlorella môže podporu krvotvorby (je vhodná pre doplnenie železa u tehotných a dojčiacich žien i detí), pôsobiť protirakovinotvorně, protizápalovo, pôsobiť ako prevencia civilizačných chorôb, podporovať fungovanie imunitného systému (pomáhať pri alergiách), posilňovať organizmus, urýchľovať hojenie rán, podporovať zdravú črevnú mikroflóru, detoxikovať a pomáhať liečiť infekčné ochorenia (bakteriálna i vírusová).

hlúbová zelenina

Medzi zelené potraviny patrí aj zelenina z čeľade kapustovité. Hlúbová zelenina je relatívne nenáročná na pestovanie. Ideálne je jesť ju krátko povarenú v pare, mäkšie druhy aj surové. Jedná sa o blízko príbuzné druhy, v mnohých prípadoch dokonca o rovnaké druhy a len odlišné kultivary. Patrí sem brokolica, romanesko, kel, ružičkový kel, kel kučeravý, hlávková kapusta a mladé Kalerábová listy. Ďalej čínska kapusta, pekingská kapusta (rozšírené predovšetkým v severnej Číne), Mizunu, komatsunu, mibunu a mladé vodnicové listy. Medzi zelené potraviny ďalej radíme rukolu, žeruchu potočný a mladé reďkovkové listy. Kapustová zelenina obsahuje vysoké množstvo vlákniny, vitamínu C, K1, kyseliny listovej, karotenoidov (betakaroténu, luteínu, xantínov), chlorofylu, železa, vápnika, horčíka, antioxidantov a glukozinolátov. Glukozinoláty (thioglykosidy) sú látky obsahujúce síru, chráni rastlinu proti škodcom, spôsobujú štipľavú vôňu alebo horkastú a ostrú chuť brukvovin. Hlúbová zelenina je tiež zdrojom omega 3. Žerucha potočná je navyše bohatá na jód a látky podporujúce trávenie. Konzumácia kapustovité zeleniny môže mať protizápalové, antibakteriálne, antivírusové a protirakovinotvorné účinky, je prevenciou inzulínovej rezistencie a cukrovky 2. typu, chráni pečeň a napomáha detoxikácii.

listová zelenina

Medzi zelené potraviny patria aj ďalšie nezanedbateľná skupina a to je listová zelenina. Zaraďujeme sem špenát, mangold a mladé listy červenej repy, čakankové puky, listy púpavy lekárskej, rôzne druhy hlávkových a listových šalátov. Špenát obsahuje kyselinu šťaveľovú, je teda nevhodný pre osoby trpiace obličkovými a močovými kameňmi. Listy mangoldu sú väčšie ako špenátové listy, majú podobnú chuť i využitie ako špenát, ale kyselinu šťaveľovú neobsahujú. Na varenie je možné podobne ako špargľa používať aj silné mangoldové stonky, ktoré majú podľa kultivaru bielu, žltú alebo červenú farbu. Aj keď sa zvyčajne používa len buľva, je možné jesť aj mladé listy červenej repy. V prípade púpavy lekárskej (ľudovo púpavy) sa konzumujú ako surové mladé listy a puky (ako súčasť šalátov, obvykle s vařenýmvejcem), tak aj varené staršie listy (v polievkach), mladé i staršie listy majú horkastú chuť. Čakanku je možné jesť surovú alebo aj dusenú. Šaláty delíme na kapustu, listovej a špargľové. Medzi hlávková šaláty patrí klasický hlávkový šalát (zvyčajne zelený, ale možno zohnať i červené varianty), rímsky čiže cos šalát (veľké podlhovasté hlávky s pevnými chrumkavými listami, je zásadný surovinou pre Ceasar šalát), little gem (malé pevné podlhovasté hlávky), ľadový šalát (okrúhle hlávky s krehkými listami, obsahuje veľa vody, má nevýraznú chuť a najmenej živín) a Batavia (šalát na rozhraní klasického hlávkového a ľadového šalátu). Špargľový šalát čiže šalát celtuce sa pestuje predovšetkým pre svoje stonky, ale môžu sa konzumovať aj jeho štíhle listy. Listová zelenina je bohatá na vlákninu, vitamín C, K1, kyselinu listovú a iné vitamíny skupiny B, karotenoidy (betakarotén, luteín, xantíny), chlorofyl, železo, vápnik, horčík, draslík, mangán a antioxidanty. Ďalej je jedným zo zdrojov omega3. Jesť listovú zeleninu sa odporúča ako prevencia civilizačných chorôb a rakoviny. Vyššia konzumácia listovej zeleniny býva súčasťou detoxikačných kúr.

mladá pšenica

Konzumuje sa čerstvá alebo vysušená (nasypaná v kapsuliach, lisovaná do tabliet či vo vode rozpustená) šťava z veľmi mladých listov pšenice. Mladá pšenica je výborným zdrojom enzýmov, chlorofylu (preto je to zelená potravina), karotenoidov, vitamínu C, B1, B2, B3, B6, E, K1, kyseliny pantoténovej, draslíka, železa, horčíka a tiež zinku, medi, mangánu, selénu a vlákniny. Mladú pšenicu možno používať na miernenie nežiaducich účinkov chemoterapie pri nádorových ochoreniach, pri liečbe rakoviny alebo na podporu krvotvorby. Dodáva telu energiu, posilňuje organizmus.

Mladý jačmeň - sušená šťava

Jedná sa o vysoko výživnú usušenú šťavu vylisovanú z len niekoľko dní starých zelených listov jačmeňa. Zložením aj pôsobením sú si zelené potraviny mladá pšenica a mladý jačmeň veľmi podobné. Mladý jačmeň obsahuje vysoké množstvo bielkovín, sacharidov (vrátane vlákniny) a chlorofylu, až 3000 enzýmov (napr. Superoxid dismutázu so silnými antioxidačnými účinkami), vitamíny (betakarotén, B1, B2, B6, B12, kyselinu pantoténovú, kyselinu listovú, vitamín C a K1) a minerály (draslík, vápnik, železo a horčík) .Konzumace mladého jačmeňa môže dodávať energiu, pôsobiť proti prekysleniu organizmu, podporovať krvotvorbu, predchádzať rakovine, kardiovaskulárnym a zápalovým ochorením a posilňovať imunitný systém.

Spirulina

Vysoko výživné modrozelené viacbunkové špirálovito stočené vláknité sinice (cyanobaktérií) Arthrospira platensis a Arthrospira maxima v prírode rastie predovšetkým v trópoch a subtrópoch v jazerách sa zásaditejší vodou s vyššími koncentráciami uhličitanov a hydrogénuhličitanov v Afrike, Ázii a Južnej a Strednej Amerike. Prirodzene usušená spirulina vo forme prášku alebo tabliet je aj bez ďalších úprav normálne stráviteľná. Spirulina podobne ako ostatné zelené potraviny obsahuje vysoké množstvo dobre stráviteľných bielkovín. Vo spiruline sa nachádzajú všetky esenciálne aminokyseliny. Ďalej sa skladá zo sacharidov (vrátane vlákniny) a kvalitných tukov, vrátane omega 3. Spirulina je cenným zdrojom chlorofylu a iných farbív (napr. Betakaroténu, kyaninů, luteín, xantiunů, xantofylov), enzýmov, vitamínov (karoténu, B1, B2, B3, B6, kyseliny listovej, C, E a K1) aminerálů (predovšetkým železa, mangánu, horčíka, draslíka, zinku, chrómu, vápnika, medi a selénu). Spirulina neobsahuje pre ľudské telo využiteľnú formu vitamínu B12. Užívanie spiruliny môže byť prevenciou a pomáhať pri podvýžive, bakteriálnych a vírusových infekciách, chudokrvnosti, rakovine, zápalových ochoreniach, poruchách imunitného systému (vrátane alergií), kardiovaskulárnych problémoch, cukrovke, stresu a únave. Môže tiež chrániť pečeň pred toxínmi a liekmi, detoxikovať a podporovať zdravú črevnú mikroflóru.

VýrobceČlánky

Navštívte Awashop.sk - Superfoods, Kozmetika v ShopMania