kompletné bíkoviny

Kompletné bielkoviny (proteíny) ŠÚ obsiahnuté v živočíšnej strave (maso, pečeň, mlieko, vajcia ...). V rastlinnej ríši je kompletne bielkovinou Quinoa , sója, Mliečne výrobky, dezintergrovaná chlorella, spirulina, a Preto ak nekonzumujeme živočíšne bielkoviny je nutné pre delenie-Slovakia (syntéza bielkovín) aspon počas dňa kouzumovat potraviny, ktore si tzv. kompletných bielkovinu vytvorí (najvhodnejšia je kombináciám obilnín a strukoviny) . Už naši predkovia o tom vedeli, že je potrebne konzumovať tzv. Kompletné bielkoviny, ak nejedli pravidelne mäso, Preto kombinovali fazu318a s ryžou, čočky s Chlebom, Pinto fazu318a s kukuričnými tortilami, hummus s pita Chlebom atď.

Kompletná bielkovina musí obsahovať 9 esenciálnych aminokyselín (histidín, izoleucín, leucín, lyzín, metionín a cysteínu, fenylalanínu a tyrozín, treonín, valín a tryptofán ), ktore si telo nevie samo vyrobiť a Preto je nutné ich prijímať v potravě.Pokud strava neobsahuje počas dňa kompletné bielkoviny telo postupne chradne a stráca svalovinu.


živočíšne zdroje kompletných esenciálnych bielkovín:

Rastlinné zdroje komletné bielkovín:

Na príjem tzv. Kompletných bielkovín by si mali dávať pozor Predovšetkým vegetariáni , popr. by mali naďalej užíva Ako zdroj plnohodnotných bielkovín sladkovodné riasy spirulinu a chlorellu vo forme prášku Alebo tabliet.


Základné delenie aminokyselín:

  • esenciálne aminokyseliny (telo si ich nevie vyrobiť) - je ich 9 (histidín, izoleucín, leucín, lyzín, metionín a cysteínu, fenylalanínu a tyrozín, treonín, tryptofán, valín)
  • semiesenciálne aminokyseliny - arginín a histidín (ŠÚ teda esenciálne len pre deti a mladých)
  • neesenciálne aminokyseliny - 14 aminokyselín
  • limitný aminokyseliny (limitný aminokyselinou sa mozem stať 318ubovo318ná esenciálnych aminokyselín, a k je ho Zastúpenie v strave nedostatočnej. Najčastejšie to býva lyzín, ktoreho je málo v obilninách a metionín, ktory je málo zastúpení v strukovinách. Jednostranná výživa bez živočíšnych bielkovín, spolu s vplyvom limitných aminokyselín, je príčinou proteínové podvýživy (kwashiorkor) u 318udí z rozvojových Landscape)
  • Lepok je tiez bielkovina, ktora nám ale škodí (pretoze ho konzumujeme v nadmernom množstvo)

Články o bielkovinách :

VýrobceČlánky
kompletné bíkoviny
Vytvorené3. 3. 2017
Zasielanie noviniek na e-mail
Chcete byť pravidelne informovaní o novinkách a zvýhodnených akciách?
Prihláste sa k odberu noviniek
Zasielať
 


 
 
 

Apek

©2017 RAZAT STYLE SK, s r.o., All rights reservedZačiatok stránky
VÝPRODEJ !
se SLEVOU až 49%
Osobný odber Voderady
zadarmo!
Navštívte Awashop.sk - Superfoods, Kozmetika v ShopMania