![]() |
Všetok tovar skladom |
![]() |
Doprava už od 3,2 EUR |
Čo je Matcha tea ? Japonský čaj matcha je vysoko kvalitné s charakteristickou vôňou i chuťou. Ak ste milovníkmi najkvalitnejšieho nápoja z jačmeňa od firmy Green ways ako ja, tento čaj vám bude chutiť a oceníte ho. Čajové lístky japonského lístkového zeleného čaju najvyššej triedy GYOKURO sú rozomleté na prach. Používa sa pri japonskom čajovom obrade. Know-how na výrobu čaju Matcha poznajú iba elitnej japonskí farmári. Výroba tohto čaju je jednou z najnáročnejších metód produkcie čajov na svete.
Matcha rastie iba na kvalitne zatienených poliach. Štyri týždne pred zberom sa pole zatieni úplne. Je nutné špeciálne tieniacej technikou zabrániť až 90% slnečného svetla. Podobným spôsobom sa plánuje nakvetení rastlín na vianoce či Veľkú noc. Rastlina, ktorá takmer v úplnej tme kompenzuje nedostatok svetla intenzívny produkciou chlorofylu. Listy sú potom bohatšie na aminokyseliny a farbí sa do smaragdovo zelenej farby. Kvalitné Matcha spoznáte nielen podľa tejto sýto zelenej farby, ale tiež podľa sladkastej a jemnej chuti a fantastické vône.
Prvé zmienky o Matcha pochádza zo 7. storočia v Číne a je používaný hlavne budhistickými mníchmi, ktorí vyrábali prírodné liečivá z rôznych druhov rastlín v podobe prášku. Čaj bol považovaný za liek. V roku 1191 priniesol zenový majster Eisai čaj do Japonska. Cestoval naprieč krajinou a všade sadil čaj. Vo svojej knihe "Kissa yojoki" napísal: "Čaj je neprekonateľným prírodným liečivom pre telo i pre myseľ. Všade, kde začnú ľudia pestovať čaj, bude nasledovať dlhý život. "
Čaj Matcha je "tajnú medicínou" budhistických mníchov a cisárskeho dvora. V 16. storočí iný zenový majster v Sen-no-Rikyu vynašiel čajový obrad. Matcha sa stal veľmi obľúbeným aj medzi samurajmi. 800 rokov zostáva Matcha tajným a tiež privilegovaným čajom medzi japonskou elitou a teraz v 21. storočí zažíva svoju naozajstnú revolúciu.
Zber čaju začína na začiatku mája. Listy sú trhané výhradne ručne, bezprostredne po zbere sú listy prenesené do továrne. A tu začína alchýmie v podobe dlhej cesty premeny surových listov na absolútne jemný prášok.
Najprv listy prejdú horúcou parou, ktorá zabráni fermentácii, udrží listy čerstvé a zabezpečí, aby všetky živiny v čaji zostali, a potom sa listy usuší. Hmotnosť sa zníži takmer na pätinu. V tejto fáze sa tento čaj nazývajú "Aracha", voľne preložené ako surový čaj. Potom sa čaj selektuje, listy majú v rôznu kvalitu. Odborníci posudzujú farbu, kvalitu a chuť čaju. Finálny čaj je zmesou rôznych odrôd a celý potom dosahuje unikátne konzistentné kvality. Na záver prebieha odstránenie stopiek, vetvičiek, aby výsledkom bola tá najjemnejšia a najčistejšia dužina z čajovej rastliny. Tá sa pokrája na rovnaké kusy a vzniká čaj "Tenchi".
Posledným krokom je mletie, ktoré prebieha za prísnych hygienických podmienok v priestoroch továrne za pomoci mlynov zo žuly, ktoré čaj rozomelú na úplne jemný prášok. Konečná veľkosť jedného zrniečka je 5-10 mikrónov, pričom jeden mikrón je milióntina metra. Výsledok je tak jemný, že sa prášok doslova rozpúšťa na jazyku. Jeden žulový mlyn zomelie len 30-40 gramov čaju za hodinu. Žiadna nová technológia nezaručí tento výsledok. Aj v 21. storočí len táto technika zaručí zachovanie svojej ojedinelej chuti, farby i arómu.
Miešanie všetkých rozdielnych tried čajových listov v istom pomere je jedným z najdôležitejších procesov pre zabezpečenie prvotriednej kvality čajov, ktoré sa potom líšia. Existuje viac ako 10 rôznych tried kvality, odlišujú sa vo farbe, chuti i vôni. Matcha najvyššej kvality možno rozpoznať vďaka upokojujúce zelenej smaragdové farbe a vôňu, ktorá by mala byť jemná ale zároveň aj sladká. Len naozajstný majster dokáže namiešať perfektnú zmes prvotriedneho čaju, ktorý sa riadi podľa prísnych kritérií.
Pavla Růžičková kontakt ruzickova.paja@seznam.cz a www.Makeup4U.cz. kozmetička a vizážistka, poradenstvo zdravého životného štýlu
Výrobce | Články |