Matcha tea, zelený čaj

Matcha tea, zelený čaj

Čo je Matcha tea ? Japonský čaj matcha je vysoko kvalitné s charakteristickou vôňou i chuťou. Ak ste milovníkmi najkvalitnejšieho nápoja z jačmeňa od firmy Green ways ako ja, tento čaj vám bude chutiť a oceníte ho. Čajové lístky japonského lístkového zeleného čaju najvyššej triedy GYOKURO sú rozomleté na prach. Používa sa pri japonskom čajovom obrade. Know-how na výrobu čaju Matcha poznajú iba elitnej japonskí farmári. Výroba tohto čaju je jednou z najnáročnejších metód produkcie čajov na svete.

Matcha rastie iba na kvalitne zatienených poliach. Štyri týždne pred zberom sa pole zatieni úplne. Je nutné špeciálne tieniacej technikou zabrániť až 90% slnečného svetla. Podobným spôsobom sa plánuje nakvetení rastlín na vianoce či Veľkú noc. Rastlina, ktorá takmer v úplnej tme kompenzuje nedostatok svetla intenzívny produkciou chlorofylu. Listy sú potom bohatšie na aminokyseliny a farbí sa do smaragdovo zelenej farby. Kvalitné Matcha spoznáte nielen podľa tejto sýto zelenej farby, ale tiež podľa sladkastej a jemnej chuti a fantastické vône.

Opis a účinky Matcha tea:

  • bez fermentácie, farbív a konzervačných látok
  • superpotravina pôsobiace ako prevencia proti nádorovým ochoreniam
  • obsahuje antioxidanty napr. katechíny, 60% je EGCG Epigallocatechin 3-Gallo
  • spomaľuje rast telesnej hmotnosti a vstrebávanie tukov
  • podporuje spaľovať jedlo až 4x rýchlejšie
  • jedna porcia má rovnakú nutričnú hodnotu ako 10 porcií zeleného čaju au bežných čajov všetky prospešné vlastnosti kvôli odlišnému spracovanie nevyužívate
  • 2 porcie čaju denne zaistí potrebné množstvo antioxidantov pre vaše telo
  • osviežuje pamäť, zlepšuje sústredenie, upokojuje myseľ, vďaka aminokyseline L-theanin
  • pre diabetikov, znižuje hladinu glukózy v krvi, katechíny blokujú enzýmy rozbíjajúcich komplexné zlúčeniny na cukry
  • znižuje cholesterol a hladinu cukru v krvi, neobsahuje žiadny cukor,
  • v jednej porcii nájdeme 3g vlákniny
  • majú vysoký obsah chlorofylu vďaka pestovaniu v tieni
  • výrazné detoxikačné účinky, eliminuje ťažké kovy a chemické zlúčeniny
  • Matcha tea (Mača tej) viac

Matcha tea a jeho história ...

Prvé zmienky o Matcha pochádza zo 7. storočia v Číne a je používaný hlavne budhistickými mníchmi, ktorí vyrábali prírodné liečivá z rôznych druhov rastlín v podobe prášku. Čaj bol považovaný za liek. V roku 1191 priniesol zenový majster Eisai čaj do Japonska. Cestoval naprieč krajinou a všade sadil čaj. Vo svojej knihe "Kissa yojoki" napísal: "Čaj je neprekonateľným prírodným liečivom pre telo i pre myseľ. Všade, kde začnú ľudia pestovať čaj, bude nasledovať dlhý život. "

Čaj Matcha je "tajnú medicínou" budhistických mníchov a cisárskeho dvora. V 16. storočí iný zenový majster v Sen-no-Rikyu vynašiel čajový obrad. Matcha sa stal veľmi obľúbeným aj medzi samurajmi. 800 rokov zostáva Matcha tajným a tiež privilegovaným čajom medzi japonskou elitou a teraz v 21. storočí zažíva svoju naozajstnú revolúciu.

Matchatea zber a spracovanie:

Zber čaju začína na začiatku mája. Listy sú trhané výhradne ručne, bezprostredne po zbere sú listy prenesené do továrne. A tu začína alchýmie v podobe dlhej cesty premeny surových listov na absolútne jemný prášok.

Najprv listy prejdú horúcou parou, ktorá zabráni fermentácii, udrží listy čerstvé a zabezpečí, aby všetky živiny v čaji zostali, a potom sa listy usuší. Hmotnosť sa zníži takmer na pätinu. V tejto fáze sa tento čaj nazývajú "Aracha", voľne preložené ako surový čaj. Potom sa čaj selektuje, listy majú v rôznu kvalitu. Odborníci posudzujú farbu, kvalitu a chuť čaju. Finálny čaj je zmesou rôznych odrôd a celý potom dosahuje unikátne konzistentné kvality. Na záver prebieha odstránenie stopiek, vetvičiek, aby výsledkom bola tá najjemnejšia a najčistejšia dužina z čajovej rastliny. Tá sa pokrája na rovnaké kusy a vzniká čaj "Tenchi".

Posledným krokom je mletie, ktoré prebieha za prísnych hygienických podmienok v priestoroch továrne za pomoci mlynov zo žuly, ktoré čaj rozomelú na úplne jemný prášok. Konečná veľkosť jedného zrniečka je 5-10 mikrónov, pričom jeden mikrón je milióntina metra. Výsledok je tak jemný, že sa prášok doslova rozpúšťa na jazyku. Jeden žulový mlyn zomelie len 30-40 gramov čaju za hodinu. Žiadna nová technológia nezaručí tento výsledok. Aj v 21. storočí len táto technika zaručí zachovanie svojej ojedinelej chuti, farby i arómu.

Miešanie všetkých rozdielnych tried čajových listov v istom pomere je jedným z najdôležitejších procesov pre zabezpečenie prvotriednej kvality čajov, ktoré sa potom líšia. Existuje viac ako 10 rôznych tried kvality, odlišujú sa vo farbe, chuti i vôni. Matcha najvyššej kvality možno rozpoznať vďaka upokojujúce zelenej smaragdové farbe a vôňu, ktorá by mala byť jemná ale zároveň aj sladká. Len naozajstný majster dokáže namiešať perfektnú zmes prvotriedneho čaju, ktorý sa riadi podľa prísnych kritérií.

Kde kúpiť matcha Tea?

zoznam superpotravín

Pavla Růžičková kontakt ruzickova.paja@seznam.cz a www.Makeup4U.cz. kozmetička a vizážistka, poradenstvo zdravého životného štýlu

VýrobceČlánky
Navštívte Awashop.sk - Superfoods, Kozmetika v ShopMania