![]() |
Všetok tovar skladom |
![]() |
Doprava už od 3,2 EUR |
Pestrec mariánsky (Silybum marianum) je bodliakovitá rastlina jedno až dvojročná dorastajúca do výšky cca 2 metre, má typické fialové kvety so špicatými stonky, posilňuje tráviace funkcie, podporuje obnovu pečeňových buniek, stimuluje metabolizmus pečene a žlčových ciest, podporuje očistu (prečistenie) pečene. V semenách pestreca sú obsiahnuté tuky, cukry a bielkovín, aminokyseliny, silicu, horčinu a dôležité flavonolignany (komplex látok nazývaný ako Silymarín). Silymarín sa skladá so silybinu, Silydiaminu a vo zrelých semenách je ho obsařeno 4 - 6%. Účinné látky sú úplne pod osemením, preto sa semeno užíva aj so šupkou, nelúpe sa. Semená sa zbierajú v priebehu augusta a septembra
Použitie: mletý pestrec do jogurtov, raňajkových zmesí, do medu, celý pestrec používame na prípravu čaju
Kvalita: semená pestreca sú bez zápachu a majú horkú chuť, balí sa do paírových obalov a skladuje sa v suchu a tme
Skladovanie: na chladnom, temnom a suchom mieste, do teploty 25 ° C
Kontraindikácie: nevhodné pre deti do 3 rokov, tehotné a dojčiace ženy, použitie konzultujte s lekárom
Čeľaď: astrovité (Asteraceae)
Byliny s podobnými účinkami:
Vôňa:
Farba kvetov: fialová
Zber: semená, august - september
Sušenie:
Zámena:
Stanovištia, výskyt:
Ľudové názvy: Kristova koruna, mariánsky bodliak, bejlí panny Márie, bodliak, bodliak Márie, bodliak ostrý, bodliak pestrý, imelo panny Márie, kardus Márie, kotlačka, korenie podjedové, ostropec, ostropes, podstřel alebo volčec
Signatúra:
v mažiari roztlčieme ostropestřecová semienka (jednu lyžičku) a zalejeme vlažnou vodou, necháme lúhovať 60 min, macerát pijeme v 14 hodín, 3-4 x týždenne
lyžičku plodov pestreca varíme vo 250ml cca 5 minút, necháme vylúhovať 10 minút a scedíme, popíjame čaj vždy čerstvý, 1 x denne
HERBÁŘ, ROSTLIN A BYLINEK