Pistácie majú veľa zdravotných prínosov, podporujú zdravé srdce, optimálnu hmotnosť, pomáhajú proti cukrovke a hypertenzii a podporujú trávenie. Vitamíny, minerály, tuky a bielkoviny obsiahnuté v pistáciách sú dobré pre naše zdravie. Pistácie sú jedným z najstarších jedlých orieškov a sú bežne používané po celom svete. Majú pôvod v Ázii, najmä v Iráne a Iraku. Archeologické dôkazy uvádzajú spojenie pistácií a človeka už 6.000 pnl Boli pestované v Iráne, Iraku a Sýrii. Rimania ich objavili až v roku d nl. Dnes, okrem Iránu, Iraku a Sýrie, sa pestujú v mnohých krajinách: Spojené štáty, Austrália, Turecko a Čína. Pistáciový strom rastie asi až 12 rokov, než prináša prvé plody. Sú to kôstkovice a jedlý plod je v ich strede.
Pistácie máme v rôznych formách, lúpaná, nelúpaná, pražená, osladená alebo solená. Plášť kôstkovice chráni oriešky pistácie pred fyzickým poškodením a rôznymi infekciami. Na druhej strane solené a sladené pistácie nie sú úplne vhodné na konzumáciu, pretože majú vysoký obsah sodíka a cukru. Ideálne sú pistácie v prirodzenom stave bez tepelného spracovania. Skladujú sa vo vzduchotesných obaloch na chladných a suchých miestach, aby sa ich kvalita nezhoršila. Pistácie sú jedným z mála orechov, ktoré obsahujú väčšinu živín potrebných pre ľudí na udržanie celkového zdravia.
Pistácie obsahujú živiny, ako sú uhľohydráty, bielkoviny a aminokyseliny, tuky a vlákniny. Sú bohaté na minerály, ako je fosfor, draslík, vápnik, železo, horčík, mangán, zinok, meď, sodík a selén. Pistácie vám tiež poskytujú esenciálne vitamíny ako vitamín A, K, C, E, B6, tiamín, riboflavín, niacín, foláty, cholín, pantoténovú kyselinu a betaín. Pistácie obsahujú nižší obsah kalórií, len v 30 g, v porovnaní s inými orechy a > a sušeným ovocím, ako sú kešu orechy , vlašské orechy, mandle , pekanové orechy, lieskové orechy a gaštany.
Pistácie obsahujú väčšie množstvo bielkovín v porovnaní s inými orechmi a to 6 g na 1 uncu, čo je najviac v porovnaní s inými orechmi. Obsah tukov je potom najnižšia v porovnaní s ostatnými orechy, obsahujú g tuku na 30g. Pistácie sú tiež dobrým zdrojom mono-nenasýtených mastných kyselín (kyselina olejová a antioxidanty). Ich pravidelné užívanie pomáha znižovať hladinu lipoproteínov s nízkou hustotou (LDL) - "zlý" cholesterol "a zvyšujú množstvo lipoproteínov s vysokou hustotou (HDL) -" dobrý "cholesterol.
VÝPRODEJ ! se SLEVOU až 49% |
Osobný odber Voderady zadarmo! |