Jód je základný stopový prvok, ktorý je nevyhnutný pre normálny rast a vývoj. Približne <% jódu v ľudskom tele je uložené v štítnej žľaze. Jeho prínos pre zdravie je správne fungovanie štítnej žľazy, ktorá vylučuje thyroidný hormóny, ktoré riadia základné metabolizmus tela. V skutočnosti bez jódu nemôže prebiehať syntéza hormónov v štítnej žľaze.
Jód kontroluje fungovanie štítnej žľazy v ľudskom tele, čo má významný vplyv na metabolické procesy v tele. Pomáha pri optimálnom využití kalórií, čím zabraňuje skladovanie prebytočného tuku. Medzi ďalšie výhody patrí odstránenie toxínov z tela a pomoc telu pri využití rôznych minerálov (napr. Vápnik a kremík)
Nedostatok jódu môže mať vážne účinky na telo. Medzi symptómy nedostatku patrí frustrácie, depresie, mentálna retardácia, zlá úroveň vnímania, zášklby, abnormálne prírastok hmotnosti, znížená plodnosť, hrubá koža, zvýšený výskyt predčasného úmrtia plodu, zápcha a únava. Podľa správ WHO je nedostatok jódu jednou z hlavných príčin mentálnej retardácie po celom svete.
Všeobecne platí, že Slovenská republika a jej obyvatelia majú prirodzene nedostatok jódu na rozdiel od prímorských národov. Preto sa v minulosti pridával jód do kuchynskej soli. Aj keď vďaka prchavosti jódu, sa v soli po odevření obalu dlho neudržal.
Jód je prítomný vo veľkom množstve v morských rastlinách, živočíchoch, vrátane mäkkýšov, hlbinných bielych rýb a morských rias, ktoré môžu absorbovať jód z morskej vody. Medzi najobľúbenejšie patria sardinky, tuniak, homár, ustrice, mušle, tresky, halibut, sleď a krevety. Jód nájdeme napr. Aj v morských riasach dulse, cesnaku, sezamovom semienku , sójových boboch a špenátu. Jodizovaná soľ je ďalším dôležitým zdrojom a pekári ju pravidelne pridávajú do chlebového cesta ako stabilizačný činidlo.
Ak máte nedostatok jódu, zaraďte do stravy vajce, soľ, morské plody a mliečne výrobky.
Upozornenie: predávkovanie jódu môže byť zdraviu nebezpečné, preto dávku jódu konzultujte s lekárom
![]() |
VÝPRODEJ ! se SLEVOU až 49% |
![]() |
Osobný odber Voderady zadarmo! |