Bulgur

Bulgur

03.12.2014 17:52

Už ste niekedy vyskúšali bulgur?

Je chutnejšie než kuskus, výživnejšie než ryža, pripravuje sa rýchlejšie ako krúpy a má široké možnosti použitia. Reč je o bulguru, v slovenskej kuchyni zatiaľ po hriechu málo známe, aj keď nijako exotické surovine, ktorá má výraznú obilnú vôňu a príjemnú orieškovú príchuť.

Bulgur sa získava z tvrdých odrôd pšenice, kedy sa jej zrná namáča, uvarí a po vysušení podrví na menšie kúsky. Namáčanie a varením dochádza ku vzniku enzýmov a čiastočné premene škrobov na jednoduché cukry. Vďaka tomu je tiež príprava bulguru veľmi jednoduchá - nemusí sa variť, stačí ho zaliať horúcou vodou, zabaliť do utierky a nechať zhruba dvadsať minút dôjsť.

Obsah vitamínu A, fosforu, železa a horčíka a minimum tuku pasuje bulgur na jasného kandidáta zdravej výživy. Vďaka zastúpeniu vlákniny podporuje činnosť čriev a pôsobí tiež blahodarne na nervovú sústavu.

Bulgur sa obzvlášť hodí do najrôznejšie rizota (miesto ryže), je možné ich využiť do plniek, závarku do polievky, na prípravu šalátov i kašou.

Kde koupit Bulgur? AWA centrum, zdravá výživa, Orlí 16, 1.Patro Brno a Praha

Ako pripraviť Bulgur?

Bulgur pri príprave vstrebá zhruba 2,5  3 násobok vody a je možné ho upravovať nasledujúcimi spôsobmi:

  • varením na miernom ohni po dobu cca 12 - 15 minútJe možné tiež bulgur odstaviť po piatich minútach a nechať dôjsť pod pokrievkou
  • zaliatím horúcou vodouprikrytím pokrievkou a pre udržanie tepla zabalením do utierkyV tom prípade je bulgur hotový za 25 - 30minút
  • napučaní je najšetrnejší spôsobvďaka ktorému sa uchovajú všetky minerály a vitamínyV tomto prípade sa bulgur zalejestudenou vodou a nechá zhruba hodinu napučať.

Tipy ako ochutit Bulgur:

  • pre lepšiu chuť do vody pridajte štipku solisypkého zeleninového bujónu alebo sójovej omáčky.
  • pre pripravu zeleninových či hubových rizota bulgur iba krátko povarte a v hlbokej panvici nechajte pre lepšiu chuť nasať vývarzeleniny alebo húb
VýrobceČlánky
Navštívte Awashop.sk - Superfoods, Kozmetika v ShopMania