Existuje cca 20 základných vitamínov a cca 200 ich deriváty. Vitamíny sú nízkomolekulárne organické zlúčeniny rôznych vlastností, ktoré aj v nepatrnom množstve sú nenahraditeľné pre mnoho fyziologických a biochemických funkcií liského tela. Telo si rad znich nedokáže vyrobiť, preto ich musíme prijímať z potravy. Medzi najvýznamnejšie vitamíny s antioxidačnými schopnosťami patria: vitamín C, E, vitamíny skupiny B a betakarotén (karotenoidy, vitamín A)
Vitamíny ľudia v histórii získavali výlučne z prírodných zdrojov - byliniek a plodov, prípadne naklíčených semienok. Potom sa začali vitamíny z týchto prírodných zdrojov umelo izolovať a na začiatku minulého storočia synektetizovat chemickými procesmi, v súčasnosti je často produkujú geneticky modifikované mikroorganizmy (tzv. GMO). Takto sa vyrábajú izolované látky, ktoré sa pred ďalším užívaním oddelí od použitých chemikálií či GMO a ďalej sa prečisťuje. Stále častejšie však zaznievajú hlasy, že umelo vyrábané vitamíny nefungujú tak, ako by správne mali. Hoci z hľadiska chemickej štruktúry sú identické s prírodnými, býva ich pôsobenie mnohokrát odlišné. V prirodzených zdrojoch sa totiž vitamíny vždy vyskytujú spoločne s ďalšími látkami, ktoré zlepšujú vstrebateľnosť, využiteľnosť a umocňujú ich účinnosť.
Vitamín B12 napríklad prospieva metabolizmu a optimálnemu fungovanie buniek, podporuje syntézu aminokyselín
VÝPRODEJ ! se SLEVOU až 49% |
Osobný odber Voderady zadarmo! |