minerály

Minerály tvorí cca 4% telesnej váhy, sú to anorganické látky nevyhnutné pre celý rad životných procesov, od formovania kostí k normálnej činnosti srdca a zažívacieho systému. V tele máme 7 hlavných prvkov - vápnik, chlór, horčík, fosfor, draslík, sodík, síra a 15 vedľajších, tzv. Stopových prvkov. Najväčším zdrojom vitamínov a minerálov v prírode sú ovocie, bylinky , huby, semienka, orechy, obilniny a zelenina.

Zoznam hlavných minerálov:

  • vápnik , dôležitý pre tvorbu kostí a zubov, prenáša nervové impulzy do svalov
  • chlór,
  • horčík , zdroj energie, uvoľňuje svaly, elektrolyt, prevencia srdcových chorôb
  • kremík , podieľa na previazanie kolagénu a elastínu, na stavbe kostí, chrupaviek, zubov, vlasov a nechtov, na pevnosti a pružnosti šliach
  • fosfor , podporuje zdravý stav kostí a zubov, zvyšuje telesný výkon a eliminuje únavu
  • draslík , prevencia infarktu myokardu, znižuje a normalizuje krvný tlak
  • jód , podporuje telesný rast, pôsobí na činnosť štítnej žľazy
  • sodík , spoločne s draslíkom patrí medzi tzv. elektrolyty
  • selén , pôsobí proti predčasnému starnutiu, proti rakovine, chráni srdce, podporuje detoxikáciu ťažkých kovov
  • meď , podporuje stavbu kostí a tvorbu kolagénu
  • síra , je potrebná pre zdravie väčšiny tkanív
  • zinok

Česnekovité rastliny (cibuľa, pažítka, pór a samozrejme cesnak) v sebe ukrývajú štyri väčšie skupiny látok s rozdielnym efektom: treba mikro minerály (germánium, telúr), aminokyseliny (arginín), enzýmy (allináza) a veľa zlúčenín síry (alliin, alicín, ajoen, allylpropyl disulfid, diallyl trisulfid, allylcystein). Niektoré sú prítomné priamo v rastline, iné vzniknú v dôsledku enzymatické reakcie napríklad v ľudskom žalúdku.

Bylinky sú zdrojom týchto minerálov:

  • vápnik - rozmarín, rebríček, bazalka, cesnak, ligurček, saturejka, čierne ríbezle
  • horčík - chmeľ otáčavý, imelo biele, pastierska kapsička, skorocel kopijovitý, valeriána, levanduľa, medovka, materina dúška, orech vlašský - list, palina pravá, ruta voňavá, rebríček, šípky, zemežlč, arnika, čakanka, slez liečivý
  • draslík - arnika, fazuľové struky, imelo, pastierska kapsička, mäta pieporná, orech kráľovský - list, palina pravá, pupenec brečtanovitý, praslička roľná, rebríček, repík, slez liečivý, púpava, vŕba (kôra), zemežlč
  • kremík - angelika, arnika, zlatobyľ, čakanka, fazuľové struky, pastierska kapsička, lipa, orech kráľovský - list, ruta voňavá, rozmarín, slez liečivý, ľubovník, šalvia, zemežlč
  • železo - arnika, zlatobyľ, baza, imelo, levanduľa, ligurček, nechtík, orech kráľovský - list, pupenec, ruta voňavá, rebríček, repík, slez liečivý, púpava, šípky, zemežlč, žihľava
  • zdroj elektrolytov
  • atď.
  • Bylinky používané na očistu pôdy (Fytoremediácia ) od pesticídov a ďalších toxínov (napr. Konope, ľan, krídlatka, červený ďatelina, huseníček atď.)

Rastliny, príznaky chýbajúcich minerálov v pôde:

nedostatok dusíka

sa prejavuje slabým rastom a predovšetkým svetlozelenú farbou, ktorá je najvýraznejší na nižšie položených (starších) listoch. Príznaky nedostatku dusíka sa vyskytujú najmä na jar a to najmä na ľahkých pôdach a za chladného počasia.

Prírodné zdroje dusíka, ktoré môžeme dodať do pôdy:

Čierny bez a žihľava (živnou pôdou pre rast žihľavy sú dusíkaté nánosy) sú indikátory vysokého obsahu dusíka v pôde (najmä rumoviská, priekopy, atď.)

  • žihľavová Jícha - podporuje rast rastlín
  • hnoj, hydinový trus - je považovaný za jeden z najúčinnejších prírodných hnojív, obsahuje vysoké množstvo dusíkatých zlúčenín. Hodí sa predovšetkým pre vyhnojenie pôdy po stávkovanie najrôznejších zelenín. Vďaka vysokému obsahu fosforu tiež podporuje tvorbu kvetov
  • pazderie
  • močovina
  • kompost, rašelina

nadbytok dusíka

má za následok tmavozelenú farbu listov a nadmernú tvorbu zelenej hmoty na úkor kvetov a plodov.

  • Rastlinná pletiva sú náchylnejšie voči chorobám, škodcom a mrazovým poškodením.
  • Kapusta pri prehnojenie dusíkom má nižší obsah cukrov a preto horšie kvasí, cibuľa je horšie skladovateľná, struky papriky zle vyzrievajú au celerových buliev dochádza k tmavnutie dužiny.
  • Úplne špecificky reagujú na nadbytok dusíka uhorky, pri ktorých okraje listov žltnú a postupne zasychajú. Hľuzy zemiakov sú náchylnejšie k mechanickému poškodeniu.

Prehnojenie dusíkom sa prejavuje aj nižším obsahom vitamínu C.

nedostatok draslíka

Zdrojom draslíka je Rebríček - korene obsahujú až 50% draslíka, Kostihoj lekársky ... má vysoký obsah draslíka, vápnika a dusíka a hodí sa teda hlavne pre na dusík náročné plodiny ( paradajky , papriky) vhodný v zmesi s žihľavou (listy žihľavy obsahujú potrebné živiny, dusík, fosfor, draslík, železo, vápnik, vitamín B2 a C, stopové prvky, kyselinu kremičitú a ďalšie látky), prasacej hnoj - tzv. studený hnoj, obsahuje veľa draslíka, málo dusíka a takmer žiadny vápnik

Draslík spolu s vápnikom a fosforom obsahuje napríklad drevený popol , dostatok draslíka je aj vo výluhu z kostihoja

Typický príznak nedostatku draslíka sa výstižne nazýva okrajovou (tiež draslíkový) šarlach, resp. nekrózou.

Žltnutie a postupné zasychanie listov, ktoré začína na špičkách listov a rozširuje sa po okrajoch listov smerom k řapíkům a pri silnejších príznakoch aj medzi žilnatinou, to sú príznaky nedostatku draslíka. Uvedené príznaky sa vyskytujú najprv na spodných listoch a až neskôr prechádzajú aj na listy mladšie, umiestnené vyššie.

  • Zemiakové hľuzy sú náchylnejšie k šednutiu dužiny, a to predovšetkým po uvarení.

Niekedy sa nedostatok draslíka prejavuje aj vädnutím rastlín alebo zvesením listov, a to aj v prípade dostatku vody v pôde, predčasným opadaním listov aj kvetov, zníženou mrazuvzdornosťou, tvorbou drobných a zle vyfarbených plodov a tvorbou semien so zlými osivovými hodnotami.

  • Nedostatok draslíka je príčinou riedkych a mäkkých hlávok kapusty a kelu.
  • U paradajok potom nedostatok draslíka podporuje praskanie a takisto nerovnomerné dozrievanie plodov (nevyzrávání stopkové časti) au uhoriek deformácie plodov.

Rastliny s nedostatkom draslíka sú všeobecne náchylnejšie voči chorobám, škodcom a mrazovému poškodenia.

nadbytok draslíka

sa nepriamo prejavuje obmedzením príjmu vápnika a horčíka, ale aj zinku a mangánu.

nedostatok fosforu

zdroj fosforu: Žihľava dvojdomá (listy žihľavy obsahujú potrebné živiny, dusík, fosfor, draslík, železo, vápnik, vitamín B2 a C, stopové prvky, kyselinu kremičitú a ďalšie látky), vykvasený netopierie a hydinový trus - riedi sa 1: 50, zdroj dusíka a fosforu

má predovšetkým za následok nedostatočnú tvorbu kvetov a plodov (napr. paradajok a jadrovín) a červenanie až fialoveniu (antokyanizaci) zelených častí rastlín.

  • Strukoviny majú menší počet semien v strukoch.

Silnejší príznaky sú na ľahkých a kyslých pôdach, na pôdach s nadbytkom dusíka a za chladného počasia.

nedostatok horčíka

Najtypickejším príznakom nedostatku horčíka je strata chlorofylu (chloróza) listov, pri ktorej zostávajú zelená pletiva iba v blízkosti žilnatiny (nervstvo). Poškodené listy predčasne opadávajú. Porucha sa objavuje najprv na spodných listoch a až neskôr postupuje smerom nahor.

  • U viniča je nedostatok horčíka tiež príčinou odumieraním strapiny, ku ktorému dochádza na začiatku zrenia bobúľ.

Nedostatok železa i zinku

Vizuálne veľmi podobné príznaky ako pri chýbajúcom horčíka však môžu byť aj pri nedostatku zinku.

Ak sa príznaky podobné prejavom nedostatku horčíka objavujú najprv na najmladších listoch, jedná sa o nedostatok železa. Tento typ vrcholovej chlorózy sa niekedy nazýva kalciózou, pretože ju podporuje vysoký obsah vápnika v pôde a to predovšetkým vo vlhkých ílovitých pôdach a za vyšších teplôt.

  • Na nedostatok železa sú citlivé broskyne a vinič, ale aj napr. Jablone, hrušky, slivky, malina, jahoda a vínna réva.

nedostatok bóru

je príčinou kaménkovitosti hrušiek, vnútorného korkovatenia jabĺk a hrušiek (křenčení), srdiečkovú hniloby ZELERU zeleru, repy šalátové, kvaky a okrúhlice, u hlúbovej zeleniny dutosť a vnútorné hniloby hlúb au karfiolu a brokolice aj propadáním a dutosť ružíc.

  • U jahody táto deficiencie môže byť jednou z príčin deformácie plodov.
  • zdroj bóru je Borax

nedostatok síry

Kozonoha hostcová - je bohata na síru, draslík a dusík

sa prejavuje podobne ako nedostatok dusíka, ale príznaky postupujú od vrcholu rastlín a žilnatina zostáva zelená. Pri nízkom obsahu síry sa v rastlinách zvyšuje koncentrácia nežiaducich nitrátov. Výrazné zníženie síry v ovzduší a obmedzené používanie hnojív obsahujúcich síru má za následok čoraz častejšie prejavy nedostatku síry aj v našich podmienkach, zvlášť na ľahkých pôdach.

  • Najnáchylnejšie na nedostatok síry sú všetky kapustovité a cibuľovité druhy zeleniny, kde síra je nevyhnutná pre ich typickú štipľavosť.

nedostatok molybdénu

V prípade slabších príznakov sa ružice karfiolu či brokolice síce vytvorí, ale sú menšie a menej kompaktná.

U karfiolu a brokolice sa nedostatok molybdénu prejavuje najčastejšie a to tak, že sa nevytvárajú ružice (vyslepnou) alebo sa ružice deformujú.

Od vyslepnutí spôsobeného inými príčinami sa vyslepnutí spôsobené nedostatkom molybdénu odlišuje silnú deformáciou listov, ktoré sa môže vyskytovať aj u iných kapustovitých druhov zeleniny, predovšetkým u hlávkovej kapusty, kalerábu a dokonca aj u šalátu a paradajok.

  • Väčšinou je celá jedna pozdĺžna polovica listu zakrpatené a druhá polovica je v rôznom stupni redukovaná, poprehýbanie a celkovo deformovaná. Pri silnejších príznakoch sú najmladšie listy redukované často až na hlavný nerv, ktorý je v hornej časti väčšinou zahnutý, takže celý list je premenený na útvar, ktorý pripomína háčik.

Pri ostatných kapustovitých rastlín sa nedostatok molybdénu prejavuje tvorbou lyžicové (člunkovitě) prehnutých listov.

prevencia

Na predchádzanie všetkým nutričným poruchám platí vyvážená výživa prispôsobená požiadavkám jednotlivých plodín. Pri nedostatku mikroprvkov sa používajú špeciálne hnojivá, ktorých sortiment sa stále mení.

https://izahradkar.cz/zahrada/ochrana-rostlin/vyziva-rostlin/poznat-rostlinach-ktere-vyzivne-latky-chybeji/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=0&dop_req_id=kqEOBPHn559 -202007050701 & dop_source_zone_name = hpfeed.sznhp.box

 

Zobraziť viac Zabaliť
Najpredávanejšie
Šungitová prívesok obdĺžnik 40x12 mm
-4 %
Skladom > 5 ks
Šungitová prívesok obdĺžnikového tvaru harmonizuje, dodáva sebaistotu, silu a vitalitu.
Bežná cena 5,40 EUR5,17 EUR
Zobraziť podľa:258 produktov
Acai Banana BIO, Lifebar 47g
-57 %
Na dotaz
Tyčinka je nezabudnuteľná vďaka svojej výnimočnej chuti, ktorú obstará exotické ovocie acai.
Bežná cena 3,01 EUR1,30 EUR
Tento produkt sa nedá zakúpiť
Allnature 100% Bio šťava z plodov Noni BIO 1000ml
Skladom > 5 ks
Noni je označenie rastliny i jej plodov, ktoré obsahujú viac ako 200 aktívnych zložiek.
17,35 EUR
Allnature Bio Chia semienka 1000g
-4 %
Vypredane
Chia semienka dodávajú energiu, vhodný doplnok pri redukčných diétach, neobsahujú lepok.
Bežná cena 13,50 EUR13,00 EUR
Tento produkt sa nedá zakúpiť
Allnature Bio Chia semienka 500 g
-12 %
Vypredane
Chia semienka dodávajú energiu, vhodný doplnok pri redukčných diétach, neobsahujú lepok.
Bežná cena 8,79 EUR7,78 EUR
Tento produkt sa nedá zakúpiť
Allnature Brusnice 100% šťava 500ml
Na dotaz
Brusnicová šťava je prírodný antioxidant, podporuje imunitu, prírodné antibiotikum, pôsobí na močové cesty.
13,00 EUR
Tento produkt sa nedá zakúpiť
Allnature goji Bio šťava 500ml
-39 %
Na dotaz
100% BIO šťava vyrobená zo zrelých ovocia plodov goji - kustovnice čínskej.
Bežná cena 17,70 EUR10,83 EUR
Tento produkt sa nedá zakúpiť
Allnature goji Bio šťava 500ml, 2ks
Na dotaz
Allnature goji Bio šťava 500ml, 2 ks - 100% BIO šťava vyrobená zo zrelých plodov goji.
17,30 EUR
Tento produkt sa nedá zakúpiť
Allnature Chia semienka 1000g
-63 %
Skladom > 5 ks
Chia semienka dodávajú energiu dlhodobo.
Bežná cena 16,35 EUR6,04 EUR
Allnature Jáhlové vločky BIO 200g
Skladom > 5 ks
Pšenové vločky, podobne ako napríklad ryžové vločky, môžeme použiť do polievok, syrových nátierok alebo pre zahustenie omáčok. Tiež sú dobrým pomocníkom pri pečení.
2,39 EUR
Allnature Kokosové mlieko BIO 400 ml
-31 %
Na dotaz
K výrobe BIO kokosového mlieka sú použité kokosové orechy pestované v prírodnom prostredí.
Bežná cena 4,94 EUR3,43 EUR
Tento produkt sa nedá zakúpiť
Allnature Konopný proteín 50% BIO 200g
-22 %
Na dotaz
Konopný proteín je zdrojom kompletných proteínov, neobsahujú lepok a laktózu.
Bežná cena 8,83 EUR6,91 EUR
Tento produkt sa nedá zakúpiť
Allnature Prémium Graviola BIO 500ml
-13 %
Skladom > 5 ks
Graviola - podporujeodolnost, znižuje únavu a vyčerpanie, dodáva energi, podporuje trávenie.
Bežná cena 15,97 EUR13,87 EUR
Navštívte Awashop.sk - Superfoods, Kozmetika v ShopMania