03.01.É5 21: 2 ins>
Quinoa, Mrlík čilský
Quinoa má asi x druhov rastlín a cez '0 odrôd nájdeme po celom svete. Quinoa našli pred viac ako 200 rokmi na úbočiach Juhoamerických Ánd, a to najmä v peru, Bolívii a Čile. Quinoa rastie vo veľmi drsných a suchých podmienkach, nevhodných pre väčšinu plodín. Quinoa je často klasifikovaná na základe farby a jej najbežnejší odroda je slonová kosť alebo biela quinoa (White quinoa -Merlík čilský). Farba zŕn quinoa sa líši v závislosti na mieste pestovania a obsahu saponínu (chemická zlúčenina), v nich obsiahnutých.
White quinoa má mierne, sladkú a jemnú chuť, podobnú biele ryžu, na rozdiel od svojich tmavších bratrancov (červená a čierna quinoa), ktoré majú zemitejšia chuť. Väčšina ľudí, ktorí si chcú zaradiť quinoa do svojho jedálnička prvýkrát začnú s bielou quinoa, pretože má jemnú chuť a možno kombinovať takmer s akýmkoľvek zeleninou, mäsom, sladkým alebo korením. Quinou odporúčame vopred namočiť alebo dôkladné preprať (umyť dobre v site pod tečúcou vodou) pred varením, aby sa zbavila saponínov. Ochutnajte niekoľko zrniek Quinoa, a ak nie sú semienka horká, je všetko v poriadku a všetci saponíny sú odstránené.
- zdrojom bielkovín pre vegánov i vegetariánov
- ideálnym zdrojom výživy pre tých, ktorí trpia celiakiou (neznáša lepok )
- pomáha pri chudnutí, cítime sa sýtejšie
- zlepšuje transport kyslíka v tele a zvyšuje odolnosť
- udržuje hladinu cholesterolu v krvi
- pomáha pri oprave tkanív, udržuje silné kosti a svaly
- môže zabrániť rakovine, srdcovým ochorením a cukrovke
- pomáha udržať hladinu cukru v krvi v normále
- znižuje hladinu cholesterolu v krvi
- obsahuje menej kalórií, než hnedá ryža
- bezlepková obilnina
- viac
Rôzne spôsoby prípravy semienok Quinoa:
najdostupnejšie quinoa biela sa používa pre varenie pestrej palety rôznych jedál:
- Kaša - Quinoa sa variť s mliekom, surovým medom a hrozienkami po dobu piatich minút. Pridáme nasekané mandle, dusené slivky a med. Získame tak výživnú, chutnú kašu.
- Šaláty môžu byť vyrobené s použitím bielej quinoa v kombinácii s pražený vlašskými orechmi a tekvicovým semienkami. Zmiešajte tekvicové semienka, bielu quinoa sa sezamovými semienkami, koriandrom, kmínom, Suli, korením, paprikou a cesnakom. Nakoniec pridajte olivový olej, fetu, a citrón, zelené fazuľky a karamelizovanou cibuľu.
- Rizoto je možné tiež pripraviť pomocou bielej quinoa, hnedej ryže, paradajok, zeleninového vývaru a cesnaku.
- Ryžový nákyp možno pripraviť pomocou bielej quinoa namiesto tradičnej bielej ryže. Quinoa poskytuje viac výživy a je tiež plnenie. Môžete tiež pridať mlieko, škoricu a vanilku. Ryžový nákyp môžeme podávať s čerstvým ovocím, napr. Plátky broskýň, ananásu, marhúľ, jahôd a manga.