Vlašské orechy už svojím tvarom a povrchovou štruktúrou, ktorý pripomína mozog, evokujú zdravotné benefity pre zdravie mozgu (brainfood), ale tým to nekončí. Podporujú zníženie hladiny zlého cholesterolu v tele, zlepšujú metabolizmus a pôsobí proti vzniku diabetu. Majú tiež protizápalové účinky, podporujú proces chudnutia a podporujú drobnú náladu. span>
Vlašské orechy sú plody orecha , ktoré majú jadrovníky schované v škrupine, ktoré obsahujú významné množstvo živín, bielkovín, antioxidantov, esenciálnych mastných kyselín (EFA), sacharidov, vitamínov a esenciálnych minerálov. Vlašské orechy sú zdrojom minerálov (vápnik, železo, horčík, fosfor, draslík, sodík, zinok, meď, mangán a selén) a vitamínov (vitamín C, B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12, vitamín E, K, a, beta-karotén, luteín a zeaxantín. span>
Vlašské orechy a ich účinky na zdravie: span>
- potravina pre mozog, zvyšujú aktivitu mozgu (vitamíny skupiny B, omega 3, jód, selén) - brainfood span>
- zdroj energie pre telo (vhodné ako desiata na zahnanie hladu a nasýtenia) span> span>
- podporujú zdravie srdca (omega-3 a mono nenasýtené mastné kyseliny - H%) span> span > span>
- znižujú zlý cholesterol (LDL) a zvyšujú hladinu dobrého cholesterolu (HDL) span> span> span> span>
- znižujú riziko vysokého krvného tlaku a srdcových ochorenie span> span> span> span> span>
- podporujú zdravie kostí (EFA) - zvyšujú absorpciu a usadzovaniu vápnika a zároveň znižujú vylučovanie vápnika v moči span> span> span> span> span> span>
- zlepšujú metabolizmus v tele, podporujú rast a vývoj, tvorbu spermií, trávenie a syntéza nukleových kyselín span> span> span> span> span> span > span>
- znižujú diabetes II. typu span> span> span> span> span> span> span> span>
- znižujú riziko rozvoja aterosklerózy span> span> span> span> span> < / span> span> span> span>
- pôsobí ako prevencia vzniku rakoviny (fenolové zlúčeniny a antioxidanty) span> span> span> span> span> span> span> span> span> span>
- znižujú zápaly v tele a ich nepriaznivé účinky < / span> span> span> span> span> span> span> span> span> span> span>
- podporujú zdravú pokožku, vlasy a nechty span> span> span> span> span> span> span> span> span> span> span> span>
- < span lang = "SK"> podporujú zdravý spánok (môžu byť súčasťou večera, najlepšie je namočiť vo vode) span> span> span> span> span> span> span> span> span> span> span> span> span>
- < span lang = "SK"> vďaka obsahu omega 3 < / a> pôsobí proti podráždenosti, depresiám, stresu a hyperaktivite span> span> span> span> span> span> span> span> span> span> span> span> span> span>
- < span lang = "SK"> posilňujú sexuálnu potenciu a plodnosť (vďaka vysokému obsahu mangánu) span> span> span> span> span> span> span> span> span> span> span> span> span> span> span> span> span>
- < span lang = "SK"> prospievajú zdraviu očí (luteín a zeaxantín) span > span> span> span> span> span> span> span> span> span> span> span> span> < / span> span> span> span>
- < span lang = "SK"> viac span> span> span> span> span> span> span> span> span> span> span> span> span> span> span> span> span>
Dávkovanie: 30-2g za deň, alebo jedna hrsť
Skladovanie: suché, chladné a tmavé miesto do teploty 20 ° C
Použitie: pre priamu konzumáciu, do raňajkových zmesí, jogurtov, zákuskov atď. span> span> span> span>
Ako regenerovať orechy, aby boli takmer čerstvé?
Orechy by mali byť vo vode lúhovania minimálne 24 hodín. Počas tej doby je dobré vodu vymeniť, stačí 2x-3x. Nie je to časovo nijako náročné, ale výsledok vás určite prekvapivý. Orechy, ktoré týmto spôsobom získate, sú veľmi lahodné a takmer na nerozoznanie od tých z novej úrody.
span>
Ako pražiť vlašské orechy?
vlašské orechy získavajú pražením zvláštnu chuť. Predhrejeme rúru na 'stupňov celzia a vlašské orechy rozprestrieme v jednej vrstve a pečieme 8-
min. až sú orechy hnedej a krásne vonia. Alebo môžeme vlašské orechy pražiť na suchej panvici 3-5 min. pri stredne vysokej teplote a za stáleho miešania. span> span> span> span> span>
Ako uchovávať vlašské orechy
vďaka vysokému obsahu tukov Vlasák rýchlo žltnú, preto ak ich chcete skladovať dlhšie, ponechajte nelúpané vlašské orechy v uzavretej nádobe (aby neabsorboval pach iných potravín) dobre vysušené skladované v chlade (v chladničke alebo mrazničky vydržia až jeden rok) a až krátko pred použitím je vylúpeme, prípadne ďalej spracujeme (mletie, strúhanie, krájanie ..) span> span> span> span > span>
- skladovanie v chladničke - uchováme 5-6 mesiacoch v uzavretej nádobe, aby nenasal pachy iných potravín
- v mrazničke vydržia až jeden rok span>
- vylúpané v škrupine vysušené skladované na temnom a suchom mieste pri teplote 5-15 stupňov vydrží až 4 roky span> span>
- môžeme konzervovať v mede so škoricou, vydrží viac ako 2 roky span> span> span>
- v mikrovlnke 1,5 min pustíme na plný výkon naplnené poháre 0,5 - 0,7l, potom poháre vyberieme a zaviečkujeme span> span> span> span>
- dáme vylúpané jadrá do pohárov a zaviečkujeme, dvadsať minút povaríme vo vode teplej asi osemdesiat stupňov span> span> span> span>
- ak sú orechy horké, je to znamenie, že sú zatuchnuté span> span> span> span> span> < span lang = "SK">
span> span> span> span> span> span> span> span> span> span> span> span> span> span> span> span> span> span> span> span>
Kde kúpiť vlašské orechy? span> span> span> span> span>
Orechy, použitie a účinky - články : span> span> span> span> span>