Čokoláda a paleo strava

Čokoláda a paleo strava

Skutočne môžete jesť pri dodržiavaní Paleo stravy čokoládu? A nielen, že ju môžete jesť, ale je považovaná za Paleo superpotravinu? ÁNO! Iste, naši predkovia v paleolitu iste čokoládu nepojídali a preto pre mnoho ľudí je to dôvodom aby ju nejedli ... Moderný výskum ale ukazuje, že 90 a viac% čokoláda má rad prospešných účinkov pre naše zdravie ...

Nie je kakao ako kakao

čokoláda Je veľký rozdiel medzi surovým kakaovým produktom a "kakaom", ktoré je spracovanú a sladenú čokoládou .. Potom čo sa zožne kapsuly kakaovníka pravého niektorí výrobcovia struky fermentujú, sušia a pražia, týmto procesom zníži ich horkosť a rozvinú ich bohatú chuť. Po tomto procese vyjmú jednotliké kakaové bôby z strukov a rozomelú a vylisujú a tak vznikne kakaový prášok (pritom ešte odstráni kakaový tuk - kakaové maslo). Mnoho výrobcov kvalitných čokolád označuje svoje výrobky množstvom čistého kakaa, čím vyššia je% podiel kakaa je čokoláda kvalitnejšia ... a tým zdraviu prospešnejšie!

Do Paleo stravy môžeme zaradiť všetky čokolády, ktoré majú obsah surového kakaového prášku (myslené nepražený kakaový prášok v RAW kvalite ) vyšší ako 85%. Prášok nesmie byť alkalizovanom a nesmie byť pridávané žiadna sladidlá alebo aditíva. Ideálne je kúpiť si nepražené kakaové bôby a tie rozomlieť - získaný prášok môžete pridávať do smoothies a raňajkových zmesí a nápojov.

Kakao a flavonoidy

pretože má kakao vysoký obsah antioxidantov - flavonoidov (flavonoly a proanthokyanidíny) vyslúžilo si názov superpotravina - Paleo superpotravina. V jednej porcii obsahuje kakao viac antioxidantov než napríklad čučoriedky alebo špenát. Antioxidanty bojujú proti voľným radikálom, ktoré urýchľujú starnutie organizmu, prispievajú k ochoreniam srdca, cukrovke, obezite, rakovine a neurodegeneratívnym ochoreniam mozgu (Alzheimerova choroba, roztrúsená skleróza, autistické ochorenie ..). Napr. Flavonoly z kakaa pomáhajú udržiavať roztiahnuté a pružné cievy a pôsobí ako prevencia infarktu a mozgovej mŕtvice. Kakao tiež zmierňuje zápaly a trojlístok zdravotníckych problémov - obezita, vysoký krvný tlak a vysoký zlý cholesterol (tzv. Metabolický syndróm)

Kakao a jeho výživové prednosti

30g tmavej čokolády s obsahom 85% kakaa obsahuje cca 6% proteínov a 10% vlákniny a tiež významné množstvo minerálov medi, železa, mangánu a horčíka. Vďaka obsahu upokojujúceho horčíka, stimulujúceho kofeínu, sacharidov podporijících tvorbu serotonínu môže 40g čokolády pri pravidelnej konzumácii znížiť stresovú reakciu v tele. (To potvrdila aj štúdia z roku 1999 v časopise Puplic Health Nutrition.

Ako vyberáme kvalitné čokoládu?

  • hľadáme tmavú čokoládu s obsahom kakaa viac ako 85%
  • nesmie obsahovať žiadne emulgátory - napr. sójový lecitín
  • čokoláda by mala mať čokoládovú chuť a nemala by byť príliš horká
  • určité usmernenie môže byť aj čokoláda s označením fai trade

Kde kúpiť kakaový prášok, kakaovú hmotu, kakaové maslo, kakaové bôby, kakaové kúsky ...?

VýrobceČlánky
Navštívte Awashop.sk - Superfoods, Kozmetika v ShopMania