Skutočne môžete jesť pri dodržiavaní Paleo stravy čokoládu? A nielen, že ju môžete jesť, ale je považovaná za Paleo superpotravinu? ÁNO! Iste, naši predkovia v paleolitu iste čokoládu nepojídali a preto pre mnoho ľudí je to dôvodom aby ju nejedli ... Moderný výskum ale ukazuje, že Z a viac% čokoláda má rad prospešných účinkov pre naše zdravie ...
Je veľký rozdiel medzi surovým kakaovým produktom a "kakaom", ktoré je spracovanú a sladenú čokoládou .. Potom čo sa zožne kapsuly kakaovníka pravého niektorí výrobcovia struky fermentujú, sušia a pražia, týmto procesom zníži ich horkosť a rozvinú ich bohatú chuť. Po tomto procese vyjmú jednotliké kakaové bôby z strukov a rozomelú a vylisujú a tak vznikne kakaový prášok (pritom ešte odstráni kakaový tuk - kakaové maslo). Mnoho výrobcov kvalitných čokolád označuje svoje výrobky množstvom čistého kakaa, čím vyššia je% podiel kakaa je čokoláda kvalitnejšia ... a tým zdraviu prospešnejšie!
Do Paleo stravy môžeme zaradiť všetky čokolády, ktoré majú obsah surového kakaového prášku (myslené nepražený kakaový prášok v RAW kvalite ) vyšší ako U%. Prášok nesmie byť alkalizovanom a nesmie byť pridávané žiadna sladidlá alebo aditíva. Ideálne je kúpiť si nepražené kakaové bôby a tie rozomlieť - získaný prášok môžete pridávať do smoothies a raňajkových zmesí a nápojov.
pretože má kakao vysoký obsah antioxidantov - flavonoidov (flavonoly a proanthokyanidíny) vyslúžilo si názov superpotravina - Paleo superpotravina. V jednej porcii obsahuje kakao viac antioxidantov než napríklad čučoriedky alebo špenát. Antioxidanty bojujú proti voľným radikálom, ktoré urýchľujú starnutie organizmu, prispievajú k ochoreniam srdca, cukrovke, obezite, rakovine a neurodegeneratívnym ochoreniam mozgu (Alzheimerova choroba, roztrúsená skleróza, autistické ochorenie ..). Napr. Flavonoly z kakaa pomáhajú udržiavať roztiahnuté a pružné cievy a pôsobí ako prevencia infarktu a mozgovej mŕtvice. Kakao tiež zmierňuje zápaly a trojlístok zdravotníckych problémov - obezita, vysoký krvný tlak a vysoký zlý cholesterol (tzv. Metabolický syndróm)
30g tmavej čokolády s obsahom U% kakaa obsahuje cca 6% proteínov a % Vlákniny a tiež významné množstvo minerálov medi, železa, mangánu a horčíka. Vďaka obsahu upokojujúceho horčíka, stimulujúceho kofeínu, sacharidov podporijících tvorbu serotonínu môže (g čokolády pri pravidelnej konzumácii znížiť stresovú reakciu v tele. (To potvrdila aj štúdia z roku C9 v časopise Puplic Health Nutrition.
Kde kúpiť kakaový prášok, kakaovú hmotu, kakaové maslo, kakaové bôby, kakaové kúsky ...? < / p>
Výrobce | Články |
VÝPRODEJ ! se SLEVOU až 49% |
Osobný odber Voderady zadarmo! |