Datle, účinky na zdravie

Plody datlí (datle, plody datľovníka pravého - Phoenix dactylifera) sú podlhovasté oválne bobule dlhé 3 až 7 centimetrov, v priemere majú 2 až 3 centimetre. Podľa druhu - odrody môžu mať tiež žltú, oranžovú, tmavo červenú aj čiernu farbu. Datle pochádzajú z oblastí Mezopotámie v strednej Ázii, kde sa pestovali už pred viac ako 200 rokmi. Medzi predné pestovateľov datlí patria: Alžír, Amerika, Egypt, Irán, Irak, Izrael, Líbya, Pakistan, Maroko, Saudská Arábia a Tunis. Datle (beduínsky chlieb) sú významným zdrojom sacharidov, vitamínu A a vitamínov B1, B2, B3, B6, B9, E a K. Obsahujú 23 aminokyselín aj pomerne veľké množstvo minerálov napr. Draslík, chlór, fosfor a vápnik, ďalej stopové prvky medi , mangánu a zinku. Čerstvé datle obsahujú aj vitamín C, sušené datle železo.

Datle a ich účinky na zdravie:

  • zdroj rozpustnej vlákniny (pôsobí proti zápche )
  • rýchly zdroj energie, sú veľmi výživné (glukóza, bielkoviny, aminokyseliny)
  • podporujú mozog a mozgové funkcie - brainfood (sústredenie, pamäť atď.)
  • pomáhajú chrániť proti upchávaniu tepien
  • vysoký obsah tanínov pomáha pri črevných ťažkostiach
  • prospievajú kostiam a kĺbom (vápnik)
  • úspešne ovplyvňujú krvný tlak a znižujú riziko kardiovaskulárnych ochorení (horčík a draslík)
  • vynikajúci uspávací prostriedok ( datľová pasta s mliekom) - aminokyselina tryptofán (5 ks datlí pred spaním)
  • afrodiziakálne účinky , pôsobiaci na ženy aj mužov
  • podporujú potenciu a zlepšenie kvalitu spermií
  • antioxidant - veľkým zdrojom vitamínu C. Vo d gramoch je ho 1/3 odporúčanej dennej dávky
  • vhodné pri redukčných diétach, rovnako ako figy
  • zdravá alternatíva k sladkostiam
  • datle sú vhodné pre udržiavanie rovnováhy elektrolytov v bunkách šírenia nervových vzruchov (draslík, vápnik)
  • znižujú krvný tlak
  • pôsobí proti kŕčom
  • pomáhajú pri chudokrvnosti
  • výživa pre pokožku, nechty a vlasy
  • vhodné ako výživa pre duševne a fyzicky pracujúci
  • povzbudzujú pri poklese výkonu a únave (narozdiel od kávy a čaju neobsahujú teín alebo kofeín)
  • podporujú imunitný systém
  • priaznivo pôsobí pri prechladnutí a nádche
  • datle pôsobí ako prírodný aspirín (preto je vhodná konzumácia najmä v zimnom období)
  • zabíja baktérie a parazitmi
  • podporujú lepšie videnie vďaka obsahu vitamínu A
  • znižujú riziko nádorových ochorení
  • zaháňajú chuť na sladké
  • dávajú silu a vytrvalosť, predlžujú dĺžku života
  • posilňujú pečeň a obličky
  • pomáhajú vylučovať ťažké kovy z tela
  • pomáhanie pri hojení krvácaní ďasien
  • znižuje vedľajšie účinky antibiotík
  • prírodný zdroj tryptofánu (aminokyselina)

Skladovanie: sušené datle v uzavretej dóze vydržia až jeden rok, v mrazničke aj niekoľko rokov

Chuť: sladká

Použitie: pre priamu konzumáciu, do raňajkových zmesí, do smoothie, pri pečení, na sladenie pokrmov, základ pre slané i sladké varenie, slúži aj ako náhrada chleba, vhodné na desiatu v sušenej podobe

Ako použiť datle, recepty:

Do kuchynského robota dáme mandle, pol decilitra vody, proteínový prášok a mixujeme, pridáme namočené datle a alebo 25g datľové pasty a znovu rozmixujte. Nakoniec pridáme chalvu, kardamóm a vanilkový extrakt a ešte cca - 20 minút dôkladne promíchejte.Ze získané zmesi vytvarujeme guľky a pred podávaním skladujte v lednicií. Hotové guličky môžete obaliť v strúhanom kokose alebo kakaovom prášku .

Potrebné ingrediencie na proteínové guličky:

U šálky mandlí natural
1 šálky vanilkového proteínového prášku (alternatívne maca prášok alebo práškový konopný proteín)
7 sušených datlí í, namočené po dobu 20 minút alebo datlovou past u
1 lyžička kardamómu
1 lyžička vanilkového extraktu
U31 šálky tahini alebo chalvy

Beduínsky pokrm:

  • 2 šálky prosa
  • 1 jablko
  • - 15 datlí
  • lyžice rastlinného za studena lisovaného oleja
  • 6 šálok vody
umyjeme proso a opražíme ich na oleji, a následne pridáme na kostečky nakrájané vykôstkované datle. Zalejeme vodou a privedieme do varu, priklopíme pokrievkou, vypneme platňu a necháme cca 15 dôjsť. Podávame najlepšie teplé.

Sušené datle ďalej na chvíľu do horúceho mlieka a máte zaujímavý nápoj na povzbudenie

d g vykôstkovaných datlí niekoľko minút povaríme v pol litri kravského mlieka, môžeme pridať lyžicu medu, získame zmes s blahodarný vplyvom na respiračný systém.

datľové mandľové guľôčky s červenou repou bez tepelnej úpravy

rozomelieme mandle (vlašské orechy) a pridáme vykôstkované sušené datle, soľ a vanilku (prípadne alternatívne škoricu) a rozmixujeme do hladka. Čerstvú čerstvú repu nakrájame a vytlačíme z nej šťavu a pridáme do rozmixovanej zmesi (ktorú nám atraktívne zafarbia). Hustotu zmesi doladíme tak, aby sa z nej dali tvarovať guľky (pridaním šťavy alebo datlí). Uvedenú hmotou môžete obaliť sušené ovocie (hrozienka, machovky, lyofilizované ovocie) a následne ich môžete obaliť strúhaným kokosom , kakaom, karob alebo škoricou. Takonec nechajte cez noc v chladničke a môžete ich konzumovať.

Datle, účinky na zdravie
Vytvorené18. 12. 2017
Zasielanie noviniek na e-mail
Chcete byť pravidelne informovaní o novinkách a zvýhodnených akciách?
Prihláste sa k odberu noviniek
Zasielať
 


 
 
 

Apek

©2017 RAZAT STYLE SK, s r.o., All rights reservedZačiatok stránky
VÝPRODEJ !
se SLEVOU až 49%
Osobný odber Voderady
zadarmo!
Navštívte Awashop.sk - Superfoods, Kozmetika v ShopMania