Plody datlí (datle, plody datľovníka pravého - Phoenix dactylifera) sú podlhovasté oválne bobule dlhé 3 až 7 centimetrov, v priemere majú 2 až 3 centimetre. Podľa druhu - odrody môžu mať tiež žltú, oranžovú, tmavo červenú aj čiernu farbu. Datle pochádzajú z oblastí Mezopotámie v strednej Ázii, kde sa pestovali už pred viac ako 200 rokmi. Medzi predné pestovateľov datlí patria: Alžír, Amerika, Egypt, Irán, Irak, Izrael, Líbya, Pakistan, Maroko, Saudská Arábia a Tunis. Datle (beduínsky chlieb) sú významným zdrojom sacharidov, vitamínu A a vitamínov B1, B2, B3, B6, B9, E a K. Obsahujú 23 aminokyselín aj pomerne veľké množstvo minerálov napr. Draslík, chlór, fosfor a vápnik, ďalej stopové prvky medi , mangánu a zinku. Čerstvé datle obsahujú aj vitamín C, sušené datle železo.
Skladovanie: sušené datle v uzavretej dóze vydržia až jeden rok, v mrazničke aj niekoľko rokov
Chuť: sladká
Použitie: pre priamu konzumáciu, do raňajkových zmesí, do smoothie, pri pečení, na sladenie pokrmov, základ pre slané i sladké varenie, slúži aj ako náhrada chleba, vhodné na desiatu v sušenej podobe
Do kuchynského robota dáme mandle, pol decilitra vody, proteínový prášok a mixujeme, pridáme namočené datle a alebo 25g datľové pasty a znovu rozmixujte. Nakoniec pridáme chalvu, kardamóm a vanilkový extrakt a ešte cca - 20 minút dôkladne promíchejte.Ze získané zmesi vytvarujeme guľky a pred podávaním skladujte v lednicií. Hotové guličky môžete obaliť v strúhanom kokose alebo kakaovom prášku .
U šálky mandlí natural
1 šálky vanilkového proteínového prášku (alternatívne maca prášok alebo práškový konopný proteín)
7 sušených datlí í, namočené po dobu 20 minút alebo datlovou past u
1 lyžička kardamómu
1 lyžička vanilkového extraktu
U31 šálky tahini alebo chalvy
d g vykôstkovaných datlí niekoľko minút povaríme v pol litri kravského mlieka, môžeme pridať lyžicu medu, získame zmes s blahodarný vplyvom na respiračný systém.
rozomelieme mandle (vlašské orechy) a pridáme vykôstkované sušené datle, soľ a vanilku (prípadne alternatívne škoricu) a rozmixujeme do hladka. Čerstvú čerstvú repu nakrájame a vytlačíme z nej šťavu a pridáme do rozmixovanej zmesi (ktorú nám atraktívne zafarbia). Hustotu zmesi doladíme tak, aby sa z nej dali tvarovať guľky (pridaním šťavy alebo datlí). Uvedenú hmotou môžete obaliť sušené ovocie (hrozienka, machovky, lyofilizované ovocie) a následne ich môžete obaliť strúhaným kokosom , kakaom, karob alebo škoricou. Takonec nechajte cez noc v chladničke a môžete ich konzumovať.
![]() |
VÝPRODEJ ! se SLEVOU až 49% |
![]() |
Osobný odber Voderady zadarmo! |