hrušky

hrušky
hrušky
hrušky
hrušky

Hrušky sú veľmi cenné ovocie, ktoré sa v mnohých kultúrach po celom svete používalo pre svoju lahodnú chuť už od staroveku. Hrušky pomáhajú pri chudnutí, zlepšujú trávenie, podporujú zdravie srdca, regulujú hladinu tekutín v tele, znižujú krvný tlak, zvyšujú kognitívne funkcie, predchádzajú rakovine a podporujú hojenie rán a podporujú obnovu tkanív. Hrušky tiež pomáhajú posilňovať imunitný systém , znižujú zápal, zvyšujú metabolizmus, zlepšujú krvný obeh, chráni pred osteoporózou a súčasne prospieva pokožky, oči a vlasov.

Hruška, popis:

Hrušky majú širokú škálu odrôd, len niektoré majú jedlé a chutné plody a niektoré sa pestujú iba ako dekoratívny stromy a kríky. V zásade sa delia na letné odrody, ktoré sú veľmi šťavnaté a sladké a je nutné ich rýchlo skonzumovať a na jesenné a zimné, ktoré sú tvrdšie a sú vhodné pre skladovanie a konzumáciu v zimných mesiacoch. Nevydrží však tak dlho ako jablká. Hruška je typická svojím tvarom, v hornej časti je úzka a v dolnej časti široká. Ale u niektorých odrôd hrušiek sa šľachtením dosiahlo rovnakého tvaru, ako má jablko. Dužina vnútri je podobná jablkám, ale majú hrubšie zrnitou textúru.

Hruška má pôvod v Číne a vzhľadom k širokej škále odrôd (cca Z0), niektoré druhy sú z oblasti Kaukazu, iné zo Strednej Ázie, Stredomoria a Severnej Afriky a existujú dôkazy o tom, že sa pestujú už od praveku. Hrušky sú po tisíce rokov súčasťou medzinárodnej stravy a nájdeme ich aj v keltské literatúre, rímske históriu a čínske tradíciu. Môžu rásť na miestach ako s miernym, tak i chladným klímou, je veľmi univerzálny a pomerne ľahko sa kultivuje. Hruška obsahuje draslík, železo, meď, mangán, bór, horčík, menšie množstvo vitamínu C, K, vitamíny skupiny B (B9), fenolové zlúčeniny a diétne vlákninu.

Hrušky a ich účinky na zdravie:

  • prostriedok pre lepšie zdravie tráviaceho traktu (nerozpustná vláknina)
  • stimulujú sekréciu žalúdočných a tráviacich štiav
  • pôsobí proti zápche
  • nízky obsah kalórií s nízkym dopadom na prírastok hmotnosti a obezitu
  • majú vysoký obsah vody, preto sú ideálne aj pri diéte
  • rýchly zdroj energie (zdroj prírodných cukrov) a dobre zasýti
  • zdroj antioxidantov , ktoré pôsobia proti voľným radikálom (vitamín C, a, quercetin a flavonoidy -beta-karotén, luteín a zeaxantín) < / span>
  • obsahuje vysoké úrovne bóru, čo nám pomáha udržať si vápnik v tele
  • zdroj elektrolytov (draslík, sodík, horčík)
  • majú antikarcinogénne účinok, sú spájané s prevenciou rôznych typov rakoviny, vrátane rakoviny hrubého čreva, konečníka, prsníka, prostaty a pľúc < / span>
  • podporujú imunitný systém, pretože stimulujú produkciu a aktivitu bielych krviniek
  • podporujú zdravie srdca, draslík je dobre známym vazodilatantem
  • znižujú krvný tlak a zvyšujú prietok krvi do všetkých častí tela, čo okysličuje orgány a podporuje ich účinnú funkciu
  • znižujú aterosklerózu, infarkt a mŕtvicu < / span>
  • < span lang = "SK"> podporujú metabolizmus a urýchľuje hojenie rán < / span>
  • regenerujú poškodené krvné cievy, čo znižuje záťaž kardiovaskulárneho systému a pôsobí proti ochoreniu srdca < / li>
  • < span lang = "SK"> pomáhajú pri anémiu (vysoký obsah medi a železa)
  • < span lang = "SK"> pomáhajú proti únave, kognitívnych poruchách, svalovej slabosti a poruchách orgánových systémov
  • < span lang = "SK"> vďaka folátům (kyselina listová) sú hrušky vhodné pre deti a tehotné ženy
  • < span lang = "SK"> protizápalové účinky < / span>
  • < span lang = "SK"> prevenciou osteoporózy (horčík, mangán, fosfor, vápnik a meď)
  • < span lang = "SK"> znižujú účinky starnutia kože (vrásky a pigmentové škvrny) - vitamín a, zeaxantín a luteín
  • < span lang = "SK"> brainfood - podporuje mozgové funkcie < / span>
  • < span lang = "SK"> podporujú detoxikáciu ťažkých kovov (viažu na seba ťažké kovy a zneutralizujú je ) < / span>
  • < span lang = "SK"> mierny diuretický účinok
  • < span lang = "SK"> alkalizujúci účinok < / span>
  • < span lang = "SK"> viac

Zrelé a mäkké hrušky sú ľahko stráviteľné. Je dokázané, že už po Z minútach od zjedení sa hruška dostane do hrubého čreva. Sušené hrušky - krížalky je ideálna desiatou pre zimné obdobie

Odporúčanie: hrušky konzumujte vrátane šupky, ktorá obsahuje veľa výživných látok, hrušky kúpený v supermarketoch môžu obsahovať veľa toxických látok (kvôli postrekom) a nie sú tak chutné. Ak nemáte inú možnosť, hrušky dôkladne umyte teplou vodou.

Použitie: hruškové krížalky sú vhodné pre priamu konzumáciu, do raňajkových zmesí, jogurtov

V minulosti sa hrušky konzumovali najviac ako varené a sušené. P < span lang = "SK"> lanom hrušky majú väčšiu léčivéí účinky ktoré hrušky ušľachtilé - nie sú príliš chutné.

Alternatívne sušené ovocie:

Ovocie, články:

Navštívte Awashop.sk - Superfoods, Kozmetika v ShopMania