Cukor, ktorý sa vyrába z nektáru kokosového kvetu, je hviezdou medzi sladidlami s nízkym glykemickým indexom.
Kokosový cukor, sa stal známym, predovšetkým vďaka veľmi nízkym glykemickým hodnotám. Glykemická hodnota potravín udáva, ako moc a ako rýchlo, sa môže zvýšiť hladina cukru v krvi. Potraviny s nízkym glykemickým indexom, sú veľmi priaznivé pre náš organizmus, pretože spôsobujú pomalé a stabilné zvýšenie hladiny cukru v krvi. Oproti tomu potraviny s vysokým glykemickým indexom, štartujú cukor v krvi rýchlo a to počas veľmi krátkej doby. Je to taký cukrový šok. Bežný cukor a mnoho potravín, ktoré obsahujú izolované sacharidy, patrí práve medzi tie zdraviu škodlivé potraviny, s vysokým glykemickým indexom.
d gramov kokosového cukru má púhych 3P kalórií, a 2,7 gramov fruktózy. Pochopiteľne obsahuje aj minerálne látky a vitamíny. Glykemický index je približne na hodnote "a veľmi pozvoľna zvyšuje hladinu cukru v krvi.
Vysoké hladiny krvného cukru, ktoré sú spôsobené práve potravinami s vysokým glykemickým indexom. V našom zažívacom systéme sa potom pracuje naplno, aby sa ešte viac podporila tvorba inzulínu . Pankreas, rovnako ako ďalšie bunky nášho tela, absorbujú glukózu pomocou inzulínu a ak máme v našom jedálničku hlavne potraviny s vysokým glykemickým indexom, môže jednoducho dôjsť k inzulínovému preťaženiu organizmu.
Kokosový cukor podporuje, v porovnaní so sladidlami, ktoré majú vysoký glykemický index, pomalší prísun energie a tým zabraňuje na jednej strane k vysokému nárastu cukru v krvi a na strane druhej, k jeho rýchlemu poklesu na minimum. Je to svojimi hodnotami, veľmi vyvážené sladidlo a preto je tak vynikajúci práve pre diabetikov.
Kokosový cukor môže prispieť nielen svojou nízkou glykemickú, aby sa znížilo riziko vzniku cukrovky alebo inzulínovej rezistencie. Niektoré štúdie z Kanady, Francúzska a Talianska tiež ukázali, že konzumácia potravín s vysokým glykemickým indexom, zvyšuje riziko rakoviny prsníka a vzniku rakoviny hrubého čreva. Okrem toho, je tu tiež vyššie riziko kombinovaného ochorenie žlčníka.
Kokosový cukor je tiež veľmi výživné sladidlo. Je bohaté na draslík, horčík, železo, zinok, síru a meď. Tieto minerálne látky a stopové prvky, robia s kokosového cukru zdravú alternatívu k tradičnému cukru.
Chuť je mierne karamelová a nechutí po kokosu, tak ako ho poznáme. Rozpúšťa sa veľmi dobre v tekutinách a krásne topí na jazyku. Čistý kokosový cukor má jemnú, sladkú vôňu. Skvele sa hodí pri pečení dezertov a nie je nič jednoduchšie, než s ním posypať treba biely jogurt. Výborná vec je, že kokosový cukor môžeme dávkovať tak, ako poznáme u bežného cukru.
Čistý kokosový cukor má tiež svoju cenu. Musíme si dať pozor, pretože u lacných variantov je bežné, že takzvaný kokosový cukor, obsahuje palmový olej, cukor s datľovníka a siričitan sodný, ktorý sa používa k vysušeniu.
Bílek spolu so štipkou soli vyšľaháme na tuhý sneh. Datle nakrájame na drobno.
Datle, kokosový cukor a strúhaný kokos zamiešame dohromady a pomaly primiešame sneh s bielkov.
Lyžičkou kladieme, na papierom na pečenie vyložený plech, malé hrudky a pečieme v predhriatej rúre pri 'stupňoch, asi 15 minút. S tohto množstva je približne 25 kúskov, záleží, ako veľké hrudky robíme.
Môžem popriať dobrú chuť a nebojme sa s kokosovým cukrom začať variť a experimentovať.
Výrobce | Články |
VÝPRODEJ ! se SLEVOU až 49% |
Osobný odber Voderady zadarmo! |