Kokosový olej

Kokosový olej

kokosový olej sa vyrába z dužiny plodu kokosovníka z kokosového orecha . Par informácií o kokosovom oleji, ktorý vám ho viac predstaví:

  • za studena lisovaný má jemnú kokosovú chuť a vôňu
  • kokosový olej bez vône môže byť získavam za použitia mrazu
  • rafinovaný kokosový olej má vyššiu dymový bod a je tepelne upravený, je nižšej kvality bez niektorých výživných látok a výborný pre studenú kuchyňu
  • pri izbových teplotách nad 22 stupňov je mäkký až polotekutý a belavý
  • v lete, pri teplote nad 23 stupňov je úplne kvapalný a bezfarebný, v chladničke tuhne
  • zdravý pre konzumáciu je len kokosový olej panenský, za studena lisovaný
  • dymový bod je 180 stupňov celzia
  • viac

Spôsoby spracovania dužiny kokosového oleja :

  • panenský kokosový olej s vôňou - za studena lisovaný prvý lis
  • panenský kokosový olej bez vône - d íkmi spracovanie za pomoci nízkych teplôt po celú dobu výroby si zachováva všetky prírodné parametre. Vďaka spracovaniu pri nízkej teplote neprejdú do konečného produktu vonné látky, čo je veľká výhoda pre následné široké použitie.
  • kokosový olej s vôňou, nepanenský - môže byť chemicky bielený, nie je z prvého lisovania
  • rafinovaný kokosový olej - z druhého alebo tretieho lisovanie, nie je paneneský, neobsahuje niektoré výživné látky, ktoré sa zničia pri rafinovanie, dymový bod je naopak vyššie, dosahuje až 230 stupňov, celzia
  •  

Výrobky z kokosového oleja:

Za studena lisovaný kokosový olej

  • neobsahuje transmastné kyseliny
  • približne 50% mastných kyselín panenského kokosového oleja tvorí kyselina laurová (C12)
  • 20% kyselina myristová (C14)
  • 8% kyselina kaprylová (C8)
  • 7% kyselina kaprinový (C10)
  • 7% kyselina palmitová (C16)
  • 6% omega 9 mastné kyseliny
  • 2% omega 6 mastné kyseliny

Pre vysvetlenie:

  • nasýtené tuky teda tvorí 87 až 92% mastných kyselín kokosového oleja je nasýtených
  • ale väčšinu z nich tvoria triacylyceridy, teda zlúčeniny (estery) glycerolu a troch mastných kyselín, so stredne dlhými reťazcami.
  • tieto mastné kyseliny so stredne dlhými reťazcami obsahujú 8 až 14 atómov uhlíka C8 - C14
  • k ich trávenie nie je potreba žlč, sú teda veľmi dobre stráviteľné, vstrebávajú sa v tenkom čreve priamo do krvi bez nutnosti štiepenie a reesterifikáciou
  • v pečeni sú oxidované a sú zdrojom energie, neukladajú sa do tukového tkaniva, nezvyšujú hladinu LD cholesterolu
  • nespôsobujú kardiovaskulárne ochorenia
  • nemajú negatívne účinky na zdravie
  • sú zdraviu prospešné, majú vyššiu sýtivosť ako iné tuky
  • môžu pomáhať pri chudnutí
  • podobné tukom materského mlieka
  • podporuje trávenie

Zdravotné účinky kokosového oleja

  • vhodný pre ľudí trpiacich alergiou bielkoviny živočíšneho mlieka alebo intoleranciou laktózy
  • alternatíva pre tých, ktorí živočíšne tuky nechcú konzumovať z filozofických, náboženských či etických dôvodov (napr. pre vegánov)
  • je vhodný ho konzumovať pri premnožení kvasiniek v organizme
  • za studena lisovaný kokosový olej je možné podávať aj malým deťom od 4 až 6 mesiacov
  • použitie pri varení mäso-zeleninových alebo ovocných príkrmov alebo do kaší
  • tuky sú podobné tým prítomným v materskom mlieku a pridáva sa aj do umelého mlieka
  • komplexne podporuje správnu funkciu imunitného systému
  • pôsobí aj proti nádorom
  • 1/2 mastných kyselín kokosového oleja tvorí kyselina laurová, tá má baktericídne a antivirotické účinky
  • pôsobí aj proti zubnému kazu
  • vďaka účinkom kyseliny kaprylovej, kyseliny kaprinovej a kyseliny laurovej vhodné užívať vnútorne pri premnožení kvasiniek v organizme, pri moučnivce
  • polyfenoly a antioxidanty, zvyšuje vstrebateľnosť vápnika a horčíka
  • je vynikajúci kozmetickú surovinou
  • možno ho používať samostatne do vlasov či k mazaniu vlhkej pokožky
  • koži niektorých ľudí dráždi či vysušuje, predovšetkým u dojčiat je treba opatrne na kúsku kože vyskúšať toleranciu
  • ako slnečné ochranná kozmetika, zachytí asi 20% UV žiarenia
  • používa sa aj na výrobu krémov, mastí, telových mliek, balzamov na pery, vlasovej kozmetiky, holiacich krémov, odličovačov, mydiel, dezodorantov, repelentov či zubných pást
  • má protizápalové účinky
  • prospieva pri trávení

Poradenstvo zdravého životného štýlu nielen v oblasti zelených potravín, riešenie problémov s pleťou, hypoalergénne bylinná kozmetika. Pavla Růžičková kontakt ruzickova.paja@seznam.cz

Články o kokosovom oleji:

VýrobceČlánky
Navštívte Awashop.sk - Superfoods, Kozmetika v ShopMania