Dôležitým prínosom para orechov pre zdravie je podpora kvality a pružnosť pleti a znižuje príznaky starnutia, harmonizujú hormonálne funkcie, podporujú znižovanie hmotnosti a posilňujú zdravie srdca. Para orechy tiež posilňujú imunitný systém, stimulujú rast a opravu buniek, zlepšujú tráviaci proces, znižujú riziko rakoviny a zvyšujú plodnosť mužov.
Brazílske orechy sú cenené pre svoju krémovú, lahodnú a sladkastú chuť, rastú najčastejšie pozdĺž väčších amazonských riek na rovnomennom veľkom stromu (výška až 2m) v Južnej Amerike (Venezuela, Kolumbia, Peru a Brazílie ). Plody sú pomerne veľké, chráni ich tučná drevná škrupina, para orechy chráni veľká kapsula, ktorá vzXsobě ukrýva
- 25 semien (každé je uložené vo svojej škrupine). span> span> span>
Para orechy sú zdrojom vlákniny, omega kyselín (3 a 6), proteínov, vitamínov A, B1, B2, B3, B6, B9, E, D, železo, vápnik, horčík, draslík, sodík, selén, fosfor, mangán, meď a zinok. span>
- obsahujú cca F% tukov, 15 -20% bielkovín, 8% vlákniny a 7% sacharidov
Para orechy a ich účinky na zdravie: span>
span> span > span> span> span>
- brazílskej orechy patria k najzdravších orechov, hoci majú vysoký obsah tuku (takmer F%)
- podporujú rast svalovej hmoty (zdroj proteínov)
- podporujú proces chudnutia - zdroj vlákniny, proteínov a komplexných sacharidov (dobre zasýtia) span>
- významný zdroj elektrolytov (vápnik, horčík, draslík, sodík) span> span>
- zdroj zdravých tukov (kyselina olejová a kyselina palmitolejová) span> span> span>
- harmonizujú hladinu cholesterolu span> span> span> span>
- podporujú zdravie srdce a kardiovaskulárny systém span> span> span> span> span>
- pôsobí ako prevencia aterosklerózy, infarktu a mŕtvice span> span> span> span> span> span>
- podporujú zdravie a pružnosť pokožky (selén) span> span> span> span> span> span> span>
- pôsobí proti starnutiu a sú prevenciu proti vzniku vrások (eliminujú voľné radikály) span> span> span> span> span> span> span> span>
- pomáhajú proti akné (zinok) - para olej span> span> span> span> span> span > span> span> span>
- stimulujú hladinu glutathionu - enzymatický antioxidant, ktorý eliminuje voľné radikály vo všetkých častiach tela, ktoré spôsobujú rakovinu span>
- podporujú tráviaci systém a peristaltiku čriev (predchádza tak žalúdočným vredom, zápche, nadúvanie, kŕčom a závažným stavom, ako je rakovina hrubého čreva ) span> span>
- podporuje správnu funkciu štítnej žľazy (selén) podporujú metabolizmus span> span> span>
- posilňujú imunitní systém span> span> span> span>
- podporujú bunkový rast a hojenie rán span> span> span> span> span>
- podporuje regeneráciu tkanív a ciev span> span> span> span> span> span>
- pomáhajú stimulovať príjem živín v tráviacom systéme span> span> span> span> span> span> span> < / li>
- podporujú zdravie mozgu span> span> span> span> span> span> < / span> span>
- vhodné pri podráždenosti, depresiách, pri výpadkoch pamäti, zlé koncentráciu alebo zníženej duševnej výkonnosti - brainfood span> span> span> span> span> < / span> span> span> span>
- pôsobí proti vzniku osteoporózy span> span> span> span> span> span> span> span> span>
- znižujú toxicitu span> span> span> span> span> span> span> span> span>
- protizápalový účinok spoločne s vitamínom E span> span> span> span> span> span> span> span> span> span> span> span> span> span> span> span> span>
- viac span> span> span> span> span> span> span> span> span> < / li>
Kde kúpiť para orechy?
Odporúčaná dávka: cca štyri až šesť priemerných orechov (pozor, orechy majú vysoký obsah kalórií)
Skladovanie: sucho, chladno a temno (orechy môžu vďaka vysokému obsahu tukov rýchlo žltnúť pri zlom skladovaní, nutné je pri dlhodobom skladovaní zamrazitt)
Použitie: priama konzumácia, do ovocných šalátov, raňajkových zmesí a musli
Použitie para oleja: do studenej kuchyne (šaláty, ovocné šťavy) tak aj do horúcej kuchyne (pečenie, vyprážanie), je výborný aj napríklad len s chlebom
Kontraindikácie: alergia na para orechy
TIP: pre jednoduchšie konzumáciu a trávenie je vhodné para orechy namočiť na 4 - 8 hodín do vody
TIP: ak orechy pečiete v rúre (postačí zhruba 5 minút) ešte viac zosladnú
Články - orechy: