Quinoa a její druhy

Quinoa a její druhy

03.01.2015 23:11

mrlík čílsky

Quinoa je obilnina , ktoré má svoj pôvod pred viac ako 5000 rokmi v krajinách Južnej Ameriky - v horských oblastiach And Čile, Bolívia a Peru. To bolo a stále je základná stravou mnohých juhoamerických národov a kultúr vzhľadom k tomu, že môže rásť aj v nehostinných podmienkach, ako suchých oblastiach tak aj vysokých nadmorských výškach, alebo v pôdach, ktoré má vysokú koncentráciu soli, piesku a ílu. To je priamo raj pre quinoa, kde sa jej darí.

Potom, čo zistil vysokú nutričnú hodnotu quinoa, UNFAO ju teraz označuje ako "super-plodiny" - superfoods . Obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny (9), a je kompletný proteíny. Preto je výborná potravina pre vegetariánov. Tým že je bez lepku, tak quinoa vyhovuje tým, ktorí nemôžu jesť potraviny s obsahom lepku. Quinoa je tiež bohatá na sacharidy, vitamíny, minerály a má nízky obsah nasýtených tukov.

  • vločky quinoa
  • semienka quinoa
  • quinoa múka

Obilnina Quinoa je zvyčajne rozdelené do kategórií na základe klimatických podmienok, v ktorých rastú. Preto tnacházíme cca 120 druhov tejto plodiny a máme cez odrôd 1800 quinoa. V závislosti na tom, kde sa pestuje sa mení farba semien. Existuje celý rad farieb, ako je čierna, šedá, ružová, červená, žltá, zelená, oranžová alebo fialová. Avšak, už tradične, quinoa semienka sú klasifikované ako červené, čierne a biele alebo krémovej farby. V USA, existujú dva hlavné typy - tradičné quinoa farby bledá slonová kosť a tmavo červená odroda s názvom Inca red quinoa.

Farby semien sa mení v závislosti od živicového povlaku saponínu na vonkajšom plášti semien. Pigmentové semienka quinoa by mala mať vyššiu antioxidačnú schopnosť. Tmavšie semená sa chuťou viac podobajú hnedej ryži. Kým biela semená Quinoa pripomínajú chuť bielej ryže.

White quinoa druhy quinoa

Biela quinoa má veľmi jemnú chuť. Táto perleťová biela obilnina je najobľúbenejší zo všetkých odrôd quinoa. Väčšina ľudí, ktorí začínajú jesť quinou prvýkrát, vyskúšajú práve bielu quinou, pretože má jemnejší chut než tmavšie odrody.

Red (červená) Quinoa

Red quinoa bola veľmi populárna medzi inckými bojovníkmi. Jedli kombináciu bravčovej masti s červenám quinoa vytvorenou do tvaru gule, táto kombinácia im dávala energiu a silu. Preto Incové uctievali tieto červené semená. To je hlavný dôvod prečo sa teraz predávajú ako "Inca Red Quinoa". Red quinoa sa pohybuje od sitě oranžovej až po tmavo červenú. Pri varení však hnednú a stráca táto pôvodná sfarbenie. Red quinoa má úžasnú zemitú až ovocnú chuť.

Tí, ktorí používajú červenú quinoa zistí, že si zachováva svoj tvar aj po varení, a preto je lepšie pre použitie v chladných šalátových receptoch a tam kde sa vyžaduje, aby si quinoa udržala svoj tvar.

Black Quinoa

Black quinoa je tzv. Hybridná odroda, ktorá bola vyvinutá poľnohospodári v Colorado Rockies. To sa stalo, keď sa quinoa semená krížili. Výsledná rastlina bola vyššia ako u iných typov quinoa a semená bola vínovo takmer čiernej farby. Tiež vv chuti sa líši od iných typov quinoa, má chrumkavú, zemitú a výdatnú chuť. Chrumkavá zostává aj potom, čo sa varí, aj keď sa zmení jej farba.

Čierna quinoa je mierne vláknitá a rýchlo sa varí. Čierna quinoa získala farbu z antokyanov, ktoré sú zlúčeninou, ktorá bráni poškodeniu UV a oxidácii rastliny. Antokyány majú tiež silné protizápalové a antioxidačné vlastnosti. To chráni telo pred voľnými radikálmi, chronickými ochoreniami, srdcovými ochoreniami, rakovinou, diabetes atď.

Ďalšie varianty Quinoa

Quinoa môžeme kúpiť v podobe semienok, vločiek alebo múky. Quinoa vločky sa vyrábajú tepelnou úpravou podobne ako ovsené vločky. Vločky quinoa varí rýchlejšie než plné zrna, a je ideálna pre prípravu instantnej cereálie. Quinoa vločky môžu byť taktiež použité na pečenie alebo ako posyp pre vyprážané ryby alebo kurča.

Múka z Quinoa semienok sa používa na pečenie a podobá sa iným druhom múky. To skvelá alternatívu pre tých, ktorí trpia neznášanlivosťou lepku, a ktorí požadujú možnosť pečenia s bezlepkovou múkou. Múka má orechovú chuť podobnú zrnu a môžeme dokonca aj kombinovať s inými múky pri pečení. Niekedy môže múka mať mierny hořklou ochuťte v dôsledku prítomnosti saponínu. Môžete si dokonca vytvoriť svoj vlastný quinoa múku doma. Stačí kúpiť celé zrná, dobré umyť a preprať vodou, osušiť a pomlieť.

Quinoa listy môžu použiť na jedlo buď čerstvé, alebo je možné použiť na varenie. Avšak, vonku, kde rastú v Andách, je ťažké nájsť čerstvé listy. Mladé listy chutia skvele, keď sa pridajú do čerstvých šalátov. Staršie listy môžete používať buď vyprážané alebo dusené. Ľudia v Andách používajú listy pre kŕmenie hospodárskych zvierat.

záver

Všetky typy quinoa sú bohaté na živiny, takže si môžete vybrať z palety farieb ako sa vám zapáči v závislosti na vašich osobných preferencií a receptu, ktorý použijete.

Zdroj: thesuperfoods.net

quinoa články

VýrobceČlánky

Navštívte Awashop.sk - Superfoods, Kozmetika v ShopMania