09.01.É5 23:, ins>
sú hlavným stavebným kameňom buniek, umožňujú rast a vývoj orgánov, udržiavajú a vytvárajú svalovú hmotu, vytvára hormóny a enzýmy a sú súčasťou väzivových štruktúr. Pri maximálnom vyčerpaní sa môžu stať pre oganizmus krajným zdrojom energie. Ich trávenie začína v žalúdku a tenkom čreve, štiepi sa na peptidy a následne na aminokyseliny (ďalej len AMK), z ktorých sa v pečeni vytvára bielkoviny telu vlastné.
Oba typy bielkovín majú svoje výhody aj nevýhody. Živočíšne obsahujú síce všetky esenciálne AMK, ale s ohľadom na zvýšené množstvo skrytých tukov nie je vhodná ich výhradné konzumácia, preto je doporučované v rámci racionálnej stravy kombinovať oba typy proteínov.
Ideálny pomer v príjme bielkovín: 2/3 rastlinné a 1/3 živočíšne. Deti 1: 1
Veľmi dôležitá je kvalita a biologická hodnota prijímaných bielkovín. Tá sa určuje na základe pomeru a množstva esenciálnych AMK. Biologickú hodnotou bielkovín sa myslí, koľko gramov telesných bielkovín sa dá vytvoriť zo dg prijatých bielkovín.
Ak máme nadmerný príjem bielkovín, tak tieto telo nevyužije, ale nadmerne záťažou tráviaci trakt a potom sú vylúčené. Bielkoviny je lepšie konzumovať v druhej polovici dňa. Rozhodne nie je vhodné bielkoviny - kvôli ich dlhému trávenie - konzumovať pred športovou aktivitou.
Odporúčaný denný príjem bielkovín: v závislosti na aktivite každého z nás sa líšia aj denný príjem proteínov. Tento by mal činiť 15 8O 20% z celkového denného príjmu. 1g proteínov má energetickú hodnotu 4kCal / 17kJ.
Autor: Bc. Lenka Bořutová (Lukašíková), osobný tréner
Výrobce | Články |
VÝPRODEJ ! se SLEVOU až 49% |
Osobný odber Voderady zadarmo! |