![]() |
Všetok tovar skladom |
![]() |
Doprava už od 3,2 EUR |
Bazalka pravá (tulsi) je vznešená kráľovná medzi bylinami, má prenikavú vôňu i chuť a možno ju ľahko vypestovať aj v domácich podmienkach. Bazalka je posvätnou rastlinou, či symbolom ochrany a lásky. Bazalka sa pestuje pre čerstvé listy, ktoré sa používajú ako korenie v kuchyni ale aj pre semienka, ktorú sú u nás takmer neznáme (pre konzumáciu). Bazalka je zdrojom vitamínov A, C, B9 a K, omega 3 kyselín, silíc, trieslovín, elektrolytov, minerálov (vápnik, železo, horčík) a fytoživin. Ako môžete jednoducho konzumovať a využívať tak účinky bazalky je napr. Piť čaj z listov alebo žuť čerstvé listy. Bazalku je možné zberať aj trikrát do roka, zbiera sa vňať a listy. Vňať by sa mala zbierať v júni, kedy je najkvalitnejšia. Sušením mizne aróma, ale chuť zostáva.
Upozornenie: čerstvá bazalka nie je vhodná pre tepelné spracovanie, pridáva sa až k hotovým jedlám.
Použitie: čerstvá bazalka sa pridáva do omáčok, do polievok, do bylinkového masla a hlavne do zeleninových šalátov, sušená na prípravu čaju
Kontraindikácie: použitie konzultujte s lekárom
2-3 lyžičky semien bazalky rozdrvíme a zalejeme 50 ml vriacej vody a varíme cca 10 min, potom necháme cca 15 min. lúhovať a scedíme. Vhodný pri horúčke, pri ťažkostiach smočením, problémoch s obličkami.
polievkovú lyžicu bazalky zalejeme 250ml vriacej vody a varíme 10 min, necháme lúhovať 15 min., pijeme 2-3x denne
Tento recept je priamo na bazalkové pesto, ale bazalku môžete nahradiť petržlenovou vňaťou, medvedím cesnakom alebo inými bylinkami.Niekedy môžete skúsiť iné orechy, napríklad vlašské orechy, tie sa hodí práve k petržlene. S bazalkou mám najradšej kešu alebo píniové semienka. S ingredienciami si vždy trochu pohrajte. Pokiaľ chcete ostrejšie pesto pridajte trochu chilli alebo zázvoru. Ak nemáte lahôdkové droždie nič sa nedeje, ale predsa len chuť s ním je o trochu lahodnejšie. Kto má rád syry, môže dať namiesto droždia parmezán. Samozrejme aj panenské oleje môžete striedať, ale pesto si väčšinou robím klasicky, s kvalitným olivovým olejom. Pesto sa hodí k cestovinám, do šalátov, na gnocchi.
Potrebné ingrediencie:
Postup: Listy bazalky či iné bylinky umyte a riadne osušte. Ak chcete, aby malo pesto dlhú trvanlivosť, nemala by sa vám pri mixovaní do zmesi dostať voda. Všetky ingrediencie okrem lahôdkového droždie spolu pomixujeme. Droždie pridám na konci a do zmesi iba zamiešame, ale je to vcelku jedno, môžete ho tam dať aj ku zvyšku ingredienciám. Dochutiť soľou a korením je lepšie až na záver.
trieme čerstvé listy bazalky so soľou a korením a potom necháme zmäknúť maslo a pridáme bazalku a zmiešame napr. v mixéri
semená potrebujú teplo, vodu, svetlo, ľahko klíči a rastú pomerne rýchlo vo vyzretom komposte a piesku alebo perlite. Za priaznivého počasia môžete bazalku vysievať rovno do vonku umiestnených nádob. Nie je nutné ju predpestovávať a potom presádzať - jednoduchší je výsev priamo do kvetináčov, v ktorých ju budete pestovať po celé leto. Ak však hrozia mrazíky, schovajte nádoby domov - bazalka nesmie zmrznúť. V priebehu leta vyžaduje aj prihnojovanie (zákvas, výluhy). Bazalkám pestovaným pre listy je výhodné kvitnutie nedovoliť a výhony včas zaštipovať.