Ašvaganda, vitania snodarna
Ašvaganda, vitania snodarna (indický ženšen, Withania somnifera). Vitánia patrí k základným bylinám v indickej ajurvéde a používa sa ako posilňovacie tonikum. Ašvaganda sa pripravuje ako odvar z rozomletého a usušeného koreňa, dostať sú špeciálne kapsule alebo samotný prášok.
Ašvaganda, vitánia snodarna (indický ženšen, Withania somnifera) má pôvod v Arábii a Stredomorí. Táto ajurvédska bylina (dorastá do výšky až 120 cm) niektorými účinkami predčí aj sibírsky ženšen. Vitánia patrí k základným bylinám v indickej ajurvéde a používa sa ako posilňovacie tonikum. Ašvaganda sa pripravuje ako odvar z rozomletého a usušeného koreňa, dostať sú špeciálne kapsule alebo samotný prášok.
Vitánia snodárna (Ašvaganda) a jej účinky:
- tu uvedené informácie s výrobkom nesúvisia a majú iba informatívny charakter (ak chcete)
- prírodné afrodiziakum a zvyšuje plodnosť u oboch partnerov
- adaptogén, brainfood a antioxidant
- viac
Vitánia snodárna (ašvaganda), schválené zdravotné tvrdenia podľa platných nariadení EÚ:
- Duševná a kognitívna činnosť
- Duševné zdravie a relaxácia
- Normálna činnosť kardiovaskulárneho systému
- Koncentrácia, únava
Použitie: na prípravu čaju, vhodná kombinácia s zázvorom, medom, citrónom. Čaj pripravíme tak, že 3-5 gramov drogy zľahka povaríme v 300-400 ml vody po dobu aspoň 5 minút
Skladovanie: suché, temné miesto, do teploty 25 ° C
Kontraindikácie: tehotné a dojčiace ženy, deti do 3 rokov
Ako pripraviť odvar z ašvagandy?
Čaj pripravíme tak, že 3-5 gramov drogy zľahka povaríme v 300-400 ml vody po dobu aspoň 5 minút a necháme cca 10 minút lúhovať a scedíme
Tinktúra sa užíva 1 kvapka na 1kg váhy tela, tinktúra sa pripravuje 100g suchej drogy alebo 125g čerstvej na 500ml 60% alkoholu. Nechá sa 7 dní naložená v šere a každý deň sa pretrepe. Po 8 dňoch sa scedí a môže ju užívať.
9.7.2023 Lepšie ako antidepresíva? Liečebné účinky byliny ašvagandy už potvrdzujú aj vedci. Ašvaganda (adaptogén) je v sanskrte názov pre tradičnú bylinu používanú v ajurvédskej medicíne, ktorá sa latinsky volá Withania somnifera, po slovensky potom Withanie snodárna. Niekoľko desaťročí je už známa aj v západnej kultúre a za tie roky bola podrobená mnohým štúdiám. Výsledok? Bylina pomáha zlepšiť celý rad neduhov.
- Pri užití pomáha organizmu udržiavať rovnovážny stav a naprávať celú škálu nežiaducich zdravotných výkyvov. Používa sa na podporu fyzického a duševného zdravia, na obranu organizmu pred chorobami a škodlivými faktormi prostredia a na spomalenie procesu starnutia.
- Ašvaganda okrem vitamínov a minerálov obsahuje ďalšie prospešné fytochemikálie, ako sú enzým kataláza, superoxi dismutáza a antioxidant glutatión. Ďalej obsahuje flavonoidy, antioxidanty, alkaloidy, aminokyseliny (vrátane tryptofánu), neurotransmitery, steroly, triesloviny, lignany a triterpény.
- Jedným zo zásadných benefitov ašvagandy je jej vplyv na zdravie štítnej žľazy. Bolo preukázané, že pomáha s jej zníženou funkciou a tiež s autoimunitným ochorením tohto orgánu, zvanej Hashimotova choroba. Ak má človek klinické príznaky zníženej funkcie štítnej žľazy ako priberanie na váhe a únavu, a napriek tomu má výsledky v norme, ašvaganda aj tak môže pomôcť. Vzhľadom na to, že ašvaganda zvyšuje funkciu štítnej žľazy, nemusí byť vhodná pre osoby s hyperaktívnou štítnou žľazou, ako sú napríklad pacienti s Gravesovou chorobou.
- Adaptogény, ako je ašvaganda, majú tú výbornú schopnosť, že pôsobia tam, kde je treba. Ašvaganda je tiež obzvlášť účinná pri poruchách nálady.
- Ašvaganda chráni aj mozog pred degeneráciou buniek, ktorá môže viesť k ochoreniam, ako je Alzheimerova a Parkinsonova choroba. Jedným z hlavných dôvodov pre jej účinnosť pri liečení mozgu je to, že obsahuje silné antioxidanty, ktoré ničia voľné radikály spôsobujúce starnutie. Zistilo sa, že obsiahnuté steroidy pomáhajú podporovať rast buniek, zvrátiť problémy so správaním a hromadenie povlaku amyloid beta, ktorý je hlavným patologickým symptómom rozvoja Alzheimerovej choroby.
- https://www.newstream.cz/enjoy/biohacking-lepsi-nez-antidepresíva-lecebne-ucinky-byliny-asvagandy-jiz-potvrdzujem-i-vedci?