Ajurvéda (Ajur - telo, myseľ a duša, veda - znalosť, veda) je veda o zdravom živote (celostný liečebný systém), pochádza z védskych písiem, náuka o zdraví Ajurveda vznikla pred 6000 rokmi, v sanskrte (jazyk indických učencov) znamená Ajurvéda "poznanie dlhého života" (náuka o dlhom živote). V zozname Ajurvédy je cca 4000 liečivých rastlín. Priekopníkom Ájurvédy v Čechách a držiteľom čestného titulu "ríši" je Pavol Hloška. Podľa ajurvédy vychádza choroba z duše a do terapie zahŕňa astrologické konštelácie a masáže. Iba z čerstvých bylín sa pripravujú lieky.
8 základných odvetví ajurvédy:
- Kayachikitsa - všeobecná medicína - 5 hmotných prvkov, 3 základné substancie (vata, pitta, kapha)
- Shalyachikitsa - chirurgia (prírodné materiály, zlato, meď)
- Salakya - tantra (liečba hlavy, očné a nosné dutiny)
- Kaumara - brithya (pediatrie - liečba detí)
- Agada - tantra (toxikológia - otravy jedy)
- Bhuta - Vidya (psychológia, čistenie mysle)
- Vajikarana tantra (sexuológia, teraz každý 4 pár trpí neplodnosťou)
- Rasayana - tantra (rekonvalescencia, omladzovanie)
Tri Doshi (substancia-energia, chyba - nerovnováha)
Podľa Ajurvédy je každý človek malý vesmír a je tvorený tromi prvkami (princípy): oheň (pitta - kombinácia ohňa a vody), zem (kapha - kombinácia vody a zeme) a vzduch (vata - kombinácia éter a vzduch), pokiaľ nie sú tieto tri princípy v rovnováhe, človek ochorie (je to ako orchester bez dirigenta). Kapha prevláda v detstve, pitta v strednom veku a vata v starobe. Kapha kulminuje dopoludnia, pitta napoludnie a vata večer.
- kapha (sliz) - kombinácia vody a zeme, symbolizuje princíp hmoty a štruktúry
- pitta (žlč) - kombinácia ohňa a vody, symbolizuje metabolizmus
- vata (vietor) - kombinácia éter (priestor) a vzduch, symbolizuje pohyb
Významní učitelia azakladatelia ajurvédy:
- Dhanvantari z Bénáres (Varanasi, cca 1500 pnl je pokladaný za reinkarnáciu boha Višnu a za popredného mudrca ajurvédy. Vytvoril Ajurvéda ako špecifické umenie uzdravovania a je duchovným zakladateľom chirurgickej školy Dhanvantari.
- Nagarjuna (cca 500 nl), slávny mudrc mahajánskeho budhizmu, je autorom komentára k samhite Sušruta.
- Vagbhatta zo sind (cca 342 pnl) je autorom Samhita Aštanga hridaja, komentáre k samhitám Čaraka Sušruta sa syntézou ďalších prác od iných popredných ajurvédskych autorov. Vďaka jemu bola do predtým ortodoxných ajurvédskych škôl vnesená rada nových bylín a chirurgických techník.
Hlavné princípy Ajurvédy:
- hlavným princípom ajurvédy je život v súlade s telesnou konštitúciou, prírodnými zákonmi a zachovaním rovnováhy energie v telě
- základom Ajurvédy je strava (3 x denne), nejesť po 18 hodine (jedlo musí obsahovať 6 chuťových látok: sladké, kyslé, slané, ostré, horké a sliznice sťahujúce látky), strava sa určuje pre konkrétneho jedinca na základe ročného obdobia
- základom Ajurvédy je tiež olej a očista tela (koža je čistiaci orgán)
- okrem stravy patrí ku kľúčovým dychové cvičenia, bylinná terapia, životospáva, jogové cvičenia, celková životospráva
- anamnéza - celistvý pohľad na človeka a jeho okolie
- pracuje sa na obnovenie vzťahu k prírode a znižuje vplyv súčasného moderného sveta
- každý jedinec je podľa ajurvédy zložený z piatich elementov (vzduch, priestor, oheň, voda, zem), troch životných princípov (Dosa) - Kapha, Pitta a Vata, siedmich tkanív (dhatus) a ďalších energetických kanálov (šrotas)
Sušruta - objavil body marma (miesta, kde sa pretínajú cievy, nervy, koža a orgány- celkom 107 bodov)
Agni - silný tráviaci oheň, ktorý má schopnosť tráviť a metabolizovať potravu, agni môžeme posilniť teplou vodou, kyselinou cironovou, korením napríklad fenikel, kardamón, koriander, rímsky kmín.
Ako sa stravovať podľa Tridosha:
ľudia typu váta majú chudšie telesnú konštitúciu, suchšie kožu, problémy s prekrvením končatín a celkovo majú slabšie trávenie, pre tento typ je typická suchosť, chlad, drsnosť a ľahkosť. Preto je pre nich vhodné jesť vlhkejšie, ťažšie, teplé jedlá prevažne sladké, slané a kyslé chute. Ľudia typu Váta nemajú silný tráviaci oheň a preto ich príliš ťažké jedlá oslabujú.
- korenie, ktoré prehrieva, zažívanie - kardamon, zázvor, cesnak, škorica, aníz, kurkuma, vanilka, tymian, oregano
- obiloviny- ryža, ovos, quinoa, sezamové semienka, orechy, ľahšie strukoviny ako červená šošovica či fazuľa mungo
- zelenina- tepelne upravená, uvarená, alebo ľahko opražená
- sýte a zrelé ovocie (veľmi sladké, ťažšie typy) - banány, mango, papája, sladké pomaranče, ananás, slivky, nevhodné je toto ovocie: jablká, hrušky, brusnice, granátové jablká, sušené ovocie
- orechy a semienka
- ovocie i zeleninu je vhodné mixovať a konzumovať v tekutej forme
- olej - vhodný je sezamový olej
- nevhodné čisté vegánstvo, môže spôsobovať zdravotné problémy, oslabenie a nerovnováhu
ľudia typu pitta majú silné tráviací oheň a žije v teplej klíme, majú strednú postavu s primeranou svalovou hmotou, majú veľkú chuť do jedla, rýchlo trávia, silnú imunitu, pravidelné vylučovanie, ak je pitta nevyrovnaná, môžu mať problémy s horúčosťou kože, žalúdka, v črevách, so zápalmi všeobecne.
- raw strava, pri nadbytku princípe Pitt ajurvéda odporúča ochladzovanie
- ochladzujúci korenie - mäta či fenikel, nevhodné je zahrievacie korenie - zázvor, korenie, chilli
- orechy - mandle a kokos, zo strukovín adzui, cícer, lúpaný hrach a ďalšie ťažšie strukoviny
- zelenina - sladké a horké druhy (tekvica, karfiol, cuketa, uhorka, zemiaky, kvaka)
- ovocie - jablká, mango, ananás, marhule, bobuľoviny, pomaranče
ľudia typu kapha majú robustnejší postavu, svalnatú alebo vyššie množstvo tuku, radi spia, majú sklon k prejedaniu a lenivosti, pre tento typ je typické vlhko, chlad, ťažkosť a olejnatosť, jedlo by malo byť vyrovnávajúce - teda ľahké, teplé, suché s drsnejšie štruktúrou
- ovocie (zvieravé chuti - jablká, brusnice, černice, arónie, egreše) a čerstvá vláknitá zelenina vrátane RAW stravy - ľahké a ochladzujúce
- varená strava a so zahrievacím korením (škorica, čierne korenie, chilli, zázvor, čierne korenie)
- nevhodné tučné, mrazené, mastné jedlá
- vhodné sušené ovocie, fazuľa, zemiaky
- nevhodné sú jedlá štipľavé, horké, zvieravé chuti, ale aj sladké, slané a kyslé
- nevhodné čisté vegánstvo, môže spôsobovať zdravotné problémy, oslabenie a nerovnováhu
5 prvkov podľa Ajurvédy:
- krajiny
- voda
- oheň
- vzduch
- éter - priestor
Zoznam Ajurvédskych bylín:
Zahrievacie byliny a potraviny
- kurkuma + čierne korenie, chilli, škorica, klinčeky, horčica
- šípkový a zázvorový čaj
Chladivé byliny a potraviny:
- mätový a medovkový čaj
- fenikel, koriander, šalvia lekárska
- raw strava
Rozdelenie 5 elementov:
